A nemzetközi diplomáciában szokatlan gyorsasággal zajlanak az események Pakisztán és az Egyesült Államok között. A pakisztáni jegybank már a Twitter-vád másnapján bejelentette, hogy leváltja a dollárt kétoldalú kereskedelmi megállapodásaiban, tegnap este pedig az USA vette fel Pakisztánt a különleges megfigyelést igénylő országok listájára.

Mára megszokhattuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke Twitter posztokkal kavarja fel a nemzetközi kapcsolatok vizeit – ez történt Pakisztán esetében is, amikor egyik újévi Twitter üzenetében azzal vádolta meg az országot, hogy terroristákat rejteget, bújtat, védelmez, továbbá ezzel összefüggésben, hogy az ország nem elég elkötelezett a terrorizmus elleni harcban, aminek következményeként megvonhatják az ide irányuló amerikai segélyeket.

Az események azonban ezúttal nem álltak meg a fenyegetéseknél. David Hale-t, az Egyesült Államok pakisztáni nagykövetét még ugyanezen a napon behívatták az iszlamabadi külügyminisztériumba bővebb tájékoztatásért – erről a találkozóról többet egyik fél sem közölt.

A Twitter-vád másnapján pedig Pakisztán jegybankja bejelentette, hogy a kétoldalú kereskedelmi és beruházási ügyleteiben a dollárt a yüan-nal váltják fel.

Ugyanezen a napon Geng Shuang, a kínai külügyminisztérium szóvivője kiállt Iszlamabad terrorizmus-ellenes küzdelme mellett, amikor kijelentette: az ország hatalmas erőfeszítéseket tett és jelentős eredményeket ért el a terrorizmus elleni küzdelem terén. A nemzetközi közösség többi tagját kérte, hogy sürgősen ismerjék el ezeket a tényeket.

Pakisztán, a Közel-Kelet és Közép-Ázsia határán elhelyezkedő iszlám köztársaság szintén kitart azon állítása mellett, hogy mióta 2014-ben megindította hadműveletét az afgán határ mentén található törzsi területek megtisztításáért, a szélsőségesek összes támaszpontját felszámolta.

Kína már egy ideje rajta tartotta a szemét az egyre feszültebbé váló amerikai – pakisztáni kapcsolatokon. Miközben Donald Trump azt követelte, hogy Pakisztán tegyen még többet a terrorizmus felszámolásáért, párhuzamosan egyre közelebbi kapcsolatba került Pakisztán ősi ellenségével, Indiával.

Peking viszont az utóbbi időben fokozatosan egyre szorosabbá fűzte kapcsolatait Iszlamabaddal – valójában Pakisztán az egyetlen ország, amely elmondhatja magáról, hogy az „Egy öv – egy út” kínai kezdeményezés keretében jelentős kínai befektetés célpontja lett. Iszlamabad ad ugyanis otthont Peking 60 milliárd dollárt érő központi energia és infrastrukturális tervének, amely szárazföldi és tengeri projektekből tevődik össze, a neve: kínai – pakisztáni gazdasági folyosó.

Az említett gazdasági fejleményeknek a nagyon is valószínű következménye az lehet, hogy az Egyesült Államok már nem fog érdemi fenyegetést jelenteni Pakisztán számára akkor sem, ha az USA például segélyek megvonásával fenyegetőzik. A legutóbbi ilyen jellegű megnyilvánulása a washingtoni kabinetnek az volt, amikor azzal fenyegette meg az iszlamabadi kormányt, hogy megvonja tőle a biztonsági segítséget.

Az Egyesült Államok csütörtökön jelentette be, hogy felvette Pakisztánt a vallásszabadság súlyos megsértése miatt “különleges megfigyelés” alatt tartandó országok listájára. Washington jelezte azt is, hogy ugyanezekből az okokból fenntartja szankcióit Kínával, Iránnal, Észak-Koreával, Mianmarral, Eritreával és Szudánnal szemben.

Ezt Iszlamabad politikailag motivált és egyúttal hiteltelen lépésnek tartja, amely kettős mércét és politikai indítékot tükröz és nem objektív megfigyeléseken és bizonyítékokon alapul – jelezte közleményében a pakisztáni külügyminisztérium.

Nem sokkal ezután Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő bejelentette, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti a Pakisztánnak nyújtott biztonsági támogatás nagy részét, mégpedig arra hivatkozva, hogy Iszlámábád nem hozott “érdemi intézkedéseket” a tálibok megfékezésére, akik a szomszédos Afganisztánban amerikaiak ellen hajtanak végre terrorakciókat.

Ahogy azt a történelem már bizonyította, Pakisztán baráti kapcsolatait a feléje tanúsított hűség és méltóság alapján válogatja meg. Ahogy azt a Global Times, egy kínai állami hírügynökség megírta: Kína és Pakisztán kapcsolata egy minden időt kiálló stratégiai együttműködésen alapul, ez magyarázza, hogy Peking még hosszú ideig nem fogja feladni az Iszlamabaddal kötött szövetségét.

Pakisztán többek között azért kiemelt fontosságú ország, mert amellett, hogy a hatodik legnépesebb ország és itt él a második legnagyobb muszlim közösség, a Next Eleven országok között is számon tartják – azok között, amelyek a 21. században nagy eséllyel gazdasági nagyhatalommá válhatnak.

Forrás: kitekinto.hu / CNBC / MTI / EFE

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 702 460 megtekintés

Videó: 48 915 020 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024971

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh