Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a rákkeltő anyagokkal és mutagénekkel kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók védelméről szóló uniós jogszabály módosítását, amely úgynevezett expozíciós határértékeket állapít meg az akrilnitrilre és a nikkelvegyületekre, és csökkenti a benzolra vonatkozó jelenlegi határértékeket - közölte az uniós tanács csütörtökön.

Az uniós tanács álláspontja szerint a rákkeltő anyagokról és mutagénekről szóló irányelv változtatása javítja majd a munkavállalók védelmét azzal, hogy fokozott védelmet nyújt tizenkét, az emberi reprodukciós rendszerre ható és azt károsító vegyi anyagokkal szemben.   

A rákkeltő, mutagén vagy reprodukciót károsító gyógyszerekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók képzése javulni fog, az új jogszabály ugyanis előírja, hogy az Európai Bizottságnak iránymutatásokat kell kiadnia az ilyen termékekkel kapcsolatos képzésről, felügyeletről és ellenőrzésről.   

A tagállamoknak két év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy megfeleljenek az elfogadott változtatásoknak.   

A módosított irányelv értelmében továbbá az uniós bizottság megbízást kap arra, hogy legkésőbb december 31-ig nyújtson be cselekvési tervet további, legalább 25 veszélyes vegyi anyagra, anyagcsoportra vagy technológiai eljárással előállított anyagra vonatkozóan.    

Az Európai Bizottság azért javasolta a jogszabályi módosítást, mert adatai szerint több mint egymillió munkavállaló van kitéve a rákkeltő akrilnitril, nikkelvegyületek, valamint benzol hatásának, és a munkahelyi ártalom miatt évente bekövetkező halálozások 52 százaléka rákos megbetegedés miatt következik be az Európai Unióban.

Forrás: MTI / euractiv.com