Az árfolyamréssel foglalkozó cikkünkben már említettük a PSZAF 2005-ös elemzését, mely a deviza (deviza elszámolású) hitelekkel foglakozik (a cikk a következő címen olvasható: Kattintson ide... ). Az elemzés azon része, amely az árfolyamréssel is foglalkozik, a következő fejezetcímet viseli:

III. 2. A devizahitelek folyósítása, és törlesztése során felmerülő speciális költségek

Ebben a fejezetben viszont foglakozik az elemzés az árfolyamváltozással is. Az árfolyamváltozást olyan „költség”-ként említi, amelyet a THM mutató nem tartalmazhat.

„Az összevont költségmutató a THM mutató, a költségek jellegéből adódóan nem tartalmazhatja mindazokat a költségeket, amelyek a hitel több éves törlesztése során eltérő valószínűséggel felmerülhetnek.

…az eltérő valószínűséggel bekövetkező lehetséges pluszköltségekkel, mint például:

- a törlesztőrészletnek a külföldi valuta kamatváltozása miatti változásával,

- a törlesztőrészletnek a forint árfolyamváltozás miatti változásával

NEM SZÁMOLHAT. Megjegyezzük, hogy a forint egy adott valutával szembeni árfolyamváltozására nem csak a forint erősödése vagy gyengülése van hatással, hanem az adott valutának a többi valutával szembeni erősödése vagy gyengülése is.”

Az elemzés az árfolyamváltozást egyértelműen, és félremagyarázhatatlanul „költség”-ként jelöli meg, de ezt a költséget esetlegessége miatt a THM nem tartalmazhatja.

Így az árfolyamváltozás miatti „költség” a szerződésekben, külön nevesítve kellene, hogy megjelenjen!

Mivel az árfolyamváltozásból adódó „költség” egyetlen szerződésben sem jelenik meg, ezért a hitelintézetekről szóló 1996. évi CXII. törvény, (közismertebb nevén Hpt.) a Hpt. 213. § értelmében a 2010.06.10.-e előtt megkötött deviza, és deviza elszámolású szerződések semmisnek minősülnek.

"213. § (1) Semmis az a fogyasztási, lakossági kölcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza

b) az éves, százalékban kifejezett teljes hiteldíj mutatót, a hiteldíj mutató számítása során figyelembe nem vett egyéb – esetleges – költségek meghatározását és összegét, vagy ha az ilyen költségek pontosan nem határozhatók meg, az ezekre vonatkozó becslést,

c) a szerződéssel kapcsolatos összes költséget, ideértve a kamatokat, járulékokat, valamint ezek éves, százalékban kifejezett értékét,"

A törvény tehát kifejezetten előírja az „esetleges költségek” maghatározását, de minimum a becslését.

A teljes elemzés letölthető a PSZAF honlapjáról:

Kattintson ide...

Forrás: Hiteles Magyarok Fóruma Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 701 483 megtekintés

Videó: 48 913 194 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024740

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh