Új típusra cseréli lopakodó technikával felszerelt régebbi fregattjait a kínai haditengerészet, jeleként annak, hogy a több szomszédjával tengeri vitában álló ország növelni kívánja harci képességeit a vizeken.

A 056-os típusú fregattok első darabját, az 582-es számút a kínai média közlése szerint a hét elején szállították Sanghajba. Az új generációs tengeri jármű - amelyből összesen 20 készül - elődjéhez képest jobb lopakodónak számít, és a korábban szükséges legénység mindössze harmada, 60 fő is képes az irányítására - írja a Hszinhua hírügynökség.

Elődjének, a 053-as típusnak a lecserélésével Kína az ország területi sérthetetlenségének fenntartását, a tengeri érdekek védelmét kívánja fokozni. A fregattokat a Dél- és a Kelet-kínai-tengeren fogják használni - áll a beszámolóban.

A teljes terheléssel 1440 tonnás 056-os lopakodó fregattok a korábbinál áramvonalasabb formájúak, így nehezebben felderíthetők radarok által, ezenkívül hajó és repülőgép elleni rakétákkal szerelték fel.

A hadsereg hivatalos lapjának keddi cikke szerint az új járművek Kína tengeri hatalmának erősödését is jelképezik, melyet több, gyártás alatt álló hajó is segít majd. A kelet-ázsiai ország a kínaiul Tiaojü, japánul Szenkaku nevet viselő, vitatott hovatartozású szigetek miatt hónapok óta aktív vitában áll Japánnal, de a térség több más országával is van területi disputája.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 092 448 megtekintés

Videó: 48 320 604 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923618

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh