Washington és Kabul gyorsítaná az afganisztáni béke megteremtését célzó folyamatot - közölte az amerikai külügyminisztérium, miután Mike Pompeo külügyminiszter szerdán telefonon egyeztetett Asraf Gáni afgán elnökkel.

Az amerikai diplomácia irányítója és az afgán elnök közös közleményt adott ki a telefonbeszélgetésről.    

A közleményből kiderül: a beszélgetés során Mike Pompeo arról biztosította Asraf Gánit, hogy "Trump elnök stratégiája nem változott" a bizonyos feltételek mellett végrehajtott amerikai csapatkivonást illetően.    

A kommüniké leszögezi, hogy a két politikus egyetértett az afganisztáni háború tárgyalásos úton történő lezárásában, illetve az ehhez vezető folyamat felgyorsításában.    

Zalmay Khalilzad, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni és pakisztáni ügyekért felelős különmegbízottja a héten tér vissza Kabulba. Ezúttal Joseph Dunford, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is a kíséretében lesz.    

Pompeo és Gáni megbeszélésére azt követően került sor, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn - az Imran Hán pakisztáni kormányfővel tartott tárgyalásai előtt - a Fehér Házban újságíróknak azt találta mondani, hogy az afganisztáni háborút "akár egyetlen hét alatt" megnyerhetné, de nem akar "tízmillió embert meggyilkolni".    

Az elnök megjegyzése után Kabul magyarázatot kért Washingtontól, és Gáni elnök közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy "az afgán nemzet soha nem tűrte el, és ezután sem fogja eltűrni, hogy bármilyen külföldi hatalom döntsön a sorsáról".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 089 290 megtekintés

Videó: 48 318 776 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923355

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh