Vasárnaptól kezdődik a nyári időszámítás, amikor az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kell állítani. Az Európai Unió döntése alapján azonban két év múlva ilyenkor már nem kell ezt megtenni, de az még kérdéses, hogy a nyári vagy a téli időszámítás szerint éljük majd a mindennapjainkat.

A nyári időszámítás bevezetése a múlt századra nyúlik vissza, amikor az egyes országok a háborúk idején, majd később az olajválság miatt évente kétszer átállították az órákat. Az Európai Unióban 1980-tól kezdve születtek meg azok a jogszabályok, amelyek a belső piac hatékonysága értelmében összehangolták a tagállami gyakorlatokat – mondta el a brüsszeli tudósító a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Az átállás hátterében energiatakarékossági megfontolások álltak, vagyis, hogy az emberek elsősorban akkor végezzenek aktív tevékenységet, amikor világos van, és nincs szükségük villanyfényre – tette hozzá. Megjegyezte, Magyarországi adatok szerint az átállással összesen 4–5 milliárd forintot takaríthatunk meg, amely 30–40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

„A rendelkezésre álló bizonyítékok azt mutatják, hogy az óraátállítást szükségessé tevő körülmények már nem állnak fent, és az is világossá vált, hogy a rendszer megszüntetése megkönnyítené az emberek életét” – hangsúlyozta Violeta Bulc szlovén európai biztos az Európai Bizottság ülésén.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is az óraátállítással kapcsolatban. Azt mondta, az átállításnak véget kell vetni, a tagállamok maguk döntsék el, hogy a nyári vagy a téli időszámítást kívánják alkalmazni.

Az Európai Bizottság döntése alapján így 2021-ben végleg megszűnik az óraátállítás. A határozat szerint azok a tagállamok, amelyek a nyári időszámítást kívánják alkalmazni, 2021 márciusában utoljára állítanák át az órákat, míg azok az országok, akik a téli időszámítást részesítik előnyben, 2021. október utolsó vasárnapján tennék meg azt.

Kronobiológiai kutatások azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a kérdés tagállami hatáskörbe való utalása problémákat okozhat a gazdaságban, mert előfordulhat, hogy két szomszédos ország eltérő időzónát alkalmaz majd. Ezért arra kérték a bizottságot, vizsgálják meg, hogy a várható lépések nem okoznak-e majd a későbbiekben fennakadásokat az egységes piac működésében.

Forrás: hirado.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 704 833 megtekintés

Videó: 48 918 133 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025448

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh