A katasztrófavédelem új filozófiája az „Elébe kell menni a bajnak” jelige.

Ennek szellemében mintegy 23 ezer kilométernyi belterületi vízelvezető csatorna – út menti árok – és patakmeder ellenőrzését kezdeményezte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kirendeltségei az elmúlt évek csapadékos időszakait elemezték. Az elemzést követően a megye helyi vízkárok által leginkább veszélyeztetett 97 településére ütemtervet dolgoztak ki, mely alapján május 30-ig végrehajtják a helyszíni szemléket.

Az illetékességi területhez tartozó további 204 településen a helyi katasztrófavédelmi szervek júniusban folytatják az ellenőrzéseket.

Az eddigi szemlék tapasztalataiból megállapítható, hogy a települések nagy részén a külszíni csapadékvíz elvezetők, valamint az átereszek feliszapolódtak.

Ezen műtárgyak megfelelő karbantartottságának fontosságára valamennyi esetben a szemlét lefolytatók felhívták az érintett önkormányzatok figyelmét oly módon, hogy határidő megadása mellett az észrevételezett hiányosságokat pótolniuk szükséges.

A csapadékvíz elvezetők karbantartottságának szükségességét bizonyították a május 22-én Baranya megyében leesett nagy mennyiségű csapadék által okozott csapadék elvezetési problémák is.

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság