Két emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megalakulásának 150. és a független számvevőszéki ellenőrzés újraindulásának 30. évfordulója alkalmából szerdán.

A különleges emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás az ÁSZ tevékenységére, illetve a szervezet magas színvonalú ellenőrzési tevékenységének elismerése - hangsúlyozta Patai Mihály, az MNB alelnöke a kibocsátást bejelentő online sajtótájékoztatón szerdán. Mint mondta, a számvevőszék legfőbb küldetése, hogy szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel, valamint széleskörű tudásmegosztó tevékenységével előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát.  

A jegybank "Állami Számvevőszék" megnevezéssel 10 000 forint névértékű ezüst és 2000 forintos címletű színesfém emlékérmét bocsátott ki. Az emlékérmék névértékük erejéig ugyanúgy törvényes fizetőeszközök, mint a forgalomban lévő fémpénzek, minden olyan kötelező alaki követelmény szerepel rajtuk, ami egy érmet pénzzé tesz - jelezte az MNB alelnöke.  

Az emlékérmék előlapjain központi motívumként az 1870-ben alapított Magyar Királyi Legfőbb Állami Számvevőszék egykori székházának Bem rakpart felőli részlete jelenik meg. Hátlapjukon az ÁSZ hivatalos logója látható, amely egyrészt a folytonosságot és a folyamatos fejlődést, másrészt a modern kor és a digitalizáció kihívásaihoz való alkalmazkodás képességét szimbolizálja. Ezen felül a hátlapon négy sorban a számvevőszék által képviselt értékek jelennek meg - ismertette.  

Az emlékérmék exkluzivitását ezúttal is korlátozott példányszámuk fokozza, maximálisan 4-4000 darab készíthető belőlük - tette hozzá Patai Mihály.  

Domokos László, az ÁSZ elnöke az emlékérmék első példányának átvétele után hangsúlyozta, a számvevőszék az alaptörvénynek megfelelően, a magyar társadalom érdekében végzi feladatait. Az elmúlt tíz évben az ÁSZ alapvetően megújította működési folyamatait és szervezeti struktúráját.  

Az elnök kiemelte azt is, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a közpénzeket felhasználókat támogató tanácsadó és tudásmegosztó tevékenység. A számvevőszéki ellenőrzések célja nem a hibakeresés vagy az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek fejlesztése, valamint az eredmények fenntartásának támogatása - közölte.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 753 314 megtekintés

Videó: 48 953 097 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032180

Jelenleg az oldalon

14
Online

Interreg CE1013 REFREsh