Több mint 2,8 millió liter, vagyis 2561 tonna sütőolaj jött össze a Mol 2011-ben kezdődött gyűjtőakcióján - közölte a társaság kedden az MTI-vel.

A sütőolajból bioüzemanyag készül, a kezdeményezés tehát illeszkedik a vállalat hosszú távú stratégiájához - írták. A használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze, majd tisztítást követően eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe. Az itt készült terméket a Mol százhalombattai finomítójában használják fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.   

A sütőolajat az üzemi konyhákról és éttermekből szervezetten szállítják el, míg a háztartások országszerte több mint 350 töltőállomáson adhatják le azt. Az eddigi adatok szerint messze a legtöbb sütőolaj Budapestről és Pest megyében gyűlt össze, csaknem 1055 tonna az elmúlt 10 évben. Ezt követi Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye 110 tonnát meghaladó mennyiséggel, további 6 megyében pedig 100 tonnánál több gyűlt össze - tették hozzá.    

A háztartások az év végén különösen sok étolajat használnak, a Mol ezért is hangsúlyozza a begyűjtés jelentőségét. Csatornába öntve a sütőolaj nagy károkat okoz, a természetbe jutva pedig ezer liter vizet is elszennyezhet egy cseppje a közlemény szerint.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 362 388 megtekintés

Videó: 43 659 749 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6202997

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh