A szünidő még tart, de néhány hét múlva becsengetnek, szükség lesz tanszerekre. Az iskolakezdés idén még nagyobb anyagi terhet jelent a gyermekes családoknak. A Katolikus Karitász idén már tizenkettedik alkalommal indítja el Magyarország legnagyobb iskolakezdési segélyprogramját.

Több mint 1 millió diák indul el iskolába szeptemberben. Sok gyermek megfelelő eszközök, ruházat és tanszerek nélkül kezdi az iskolát, sokaknak tehetségük ellenére nincs lehetőségük részt venni a fakultatív órákon vagy épp korrepetáláson. Számos család a megélhetés költségeit csökkenti, kevesebbet költ élelmiszerre, ruhára vagy nem fizeti be a szolgáltatási számlákat, hogy az iskolai költségeket rendezni tudják. Más családok hitelből oldják meg az iskolakezdést és hosszú időre súlyos terhet jelent számukra a részletek fizetése.

Az akció indításán Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója a segélyakció kapcsán elmondta: A korábbi két évben a járványhelyzet miatt, idén a háborús helyzetben nehéz helyzetbe került családoknak szinte lehetetlen előteremteni az iskolakezdéshez szükséges eszközöket. Ezeknek a családoknak és fiataloknak a támogatását tűzte ki célul idén már tizenkettedik alkalommal a Katolikus Karitász Legyen öröm az iskolakezdés! című programja.

Az eltelt években bebizonyosodott, hogy sok helyen nem csak iskolakezdéskor, hanem a tanév első hónapjaiban is szükség van segítségre. Ezért a tanszereken túl egyéni segítségnyújtást is terveznek megvalósítani. A támogatások, tanszerek átadása várhatóan augusztus végén és szeptember elején, az iskolakezdés első napjaiban lesz. A Katolikus Karitász a kezdetektől az ukrajnai menekültek mellett áll, most különösen is azokat a családokat támogatja, ahol a gyermekek hazánkban kezdik meg a tanévet. 300 gyermek kap iskolatáskát és tanszereket a segélyprogram részeként.

Az önkéntesek Dolhai Attila Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész segítségével készítették el az első iskolatáskákat. A színművész elmondta, örömmel kapcsolódik be a segélyakcióba, édesapaként ismeri a családok kihívásait. Arra biztatott mindenkit, hogy keresse meg a településén található Karitász csoportot, s vegyen részt a segélyakcióval, hogy minél több gyermeknek mosollyal teli legyen az iskolakezdés.

A Karitász közel 10000 önkéntese országszerte személyes jelenlétével, a tanévközben való folyamatos kapcsolattartással egész tanév során biztonságot ad a családoknak, és szükség szerint segítik őket a mindennapi terhek könnyítésében.

A Katolikus Karitász célja, hogy az országos összefogás során mintegy 10000 gyermeknek segíthessenek még az iskolakezdés előtt és a tanév elején. Ehhez kéri a szervezet a jószándékú adományozók felajánlásait, hogy közösen minél több gyermeknek segíthessenek.

Hogyan lehet csatlakozni az összefogáshoz egyszerűen és gyorsan?

A 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500,- forint támogatást jelent

On-line adományozással a Karitász honlapján – karitasz.hu – keresztül

A Katolikus Karitász központi bankszámláján is várja az adományokat „iskolakezdés” megnevezéssel – Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008

Mi mennyit ér?

1 hívás egy színesceruza készletet
10 hívás egy iskolatáskát
1000 hívás 100 gyermek támogatását

A szervezet iskolakezdési akciója 2022. augusztus 3-tól szeptember 15-ig tart. Az ebben az időszakban érkező hívásokat, adományokat az iskolás gyermekek támogatására fordítják.

Forrás: Katolikus Karitász

 

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 856 389 megtekintés

Videó: 49 897 961 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7138699

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh