A rendszerváltás után a médiumok, a médiáknak is szabad utat kellett adni, mivel a demokratikus berendezkedés egyik tartópillére a szabad sajtó.

1996-ban született csak meg a Médiatörvény az 1996. évi I. törvény, ami próbálta szabályozni a médiapiac szereplőinek jogosultságát, korlátait, lehetőségeit.

A rendszerváltástól a törvény megszületéséig nem igazán szólt bele az állam a megalakuló új médiumokba, még nem osztott ki frekvenciákat (az RTL Klub pl. 1997 októberében kezdte meg adását…).

Jogszabály viszonylatában csak a sajtótörvény létezett ( 1986. évi II. tv.), csak ez állt rendelkezésre, ami – ha úgy vesszük – alapjaiban teljesen helyén való volt (a sajtó feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás…, közerkölcsöt, személyiségi jogokat nem sérthet…).

A tettre kész „felszabadult” újságírók, szerkesztők, ebben az átmeneti, kaotikus helyzetben egyetlen komoly forráshoz juthattak. Ez a Soros Alapítvány volt, aki a támogatások odaítélésében már akkor kimondta, hogy csak a Médiatörvény megalkotásáig, hatályba lépéséig támogat bármiféle médiumot. A Soros Alapítvány semmilyen formában nem szólt bele a szerkesztőségek munkájába. Az elszámolást is csak a legyártott anyagok mennyiségének meglétével kellett igazolni. Ez akkoriban óriási segítség volt a médiumoknak – Soros ide v. oda.

A hatályos médiatörvény kimondta, hogy a médiumokat ellenőrző, segítő, legmagasabb szerv az ORTT (Országos Rádió és Televízió Testület), melynek tagjait a parlament delegálja. Ez 1 fő elnök és 4 – 6 fő tagból állt. Itt mutatjuk, hogy a parlamenti pártok – kicsik és nagyok – hogyan kaptak helyet e testületben:

 

ORTT tagok

ORTT elnökök:

dr. Révész T. Mihály 1996-2000 (MSZMP, 1998-tól MSZDP, Horn Gyula tanácsadója is)

dr. Körmendy-Ékes Judit 2000-2002 (Fidesz-FKgP)

Hajdu István 2003-2004 (egykori MSZMP tag, a MR elnöke)

dr. Kovács György 2004-2008 (ORTT Iroda költségvetési igazgatója)

dr. Majtényi László 2008-2009 (jogtudós) – lemond a rádiófrekvenciák kiosztása miatt

Ne feledjük, hogy a Fidesz 2002-es veresége nagy érvágás volt a pártnak, tanultak a hibájukból és Orbán Viktor – akkor még bizalmasa – Simicska Lajos útmutatásai alapján készül a 2010-es választásra, amit meg is nyer kétharmaddal. A Fideszen belül is egységes az álláspont, hogy a megkaparintott hatalmat nem szabad kiengedjék többet a kezükből, ezért mindent meg kell tenni. A szavazókat bármi áron az oldalukon kell tartsák. 

Dr. Göbbels óta tudjuk, hogy ennek a leghatékonyabb módja, ha a vezető médiumokat a kezükben tartják. A választási győzelem után – mindjárt az első intézkedések között - meg is kezdik a médiumok feletti kontroll gyakorlását. Kezdik azzal, hogy mondvacsinált magyarázatokkal új médiatörvényt alkotnak, elsöprik az ORTT-t és az új vezető médiahivatal az NMHH lesz. Élén azzal a Szalai Annamáriával, aki az egykori ORTT-nél szerez tapasztalatokat, mint a Fidesz delegált tagja. Sajnos ettől az időponttól kezdve, csak és kizárólag Fidesz és Fidesz-közeli emberek ülhetnek az NMHH székében.

NMHH elnökök:

Szalai Annamária 2010-2013

dr. Karas Mónika 2013-2021

dr. Koltay András 2021-

NMHH tagok 2010-2021:

dr. Auer János

dr. Hankiss Ágnes

dr. Kollarik Tamás

dr. Koltay András

dr. Vass Ágnes

NMHH tagok 2021-  :

dr. Bartóki-Gönczy Balázs

Budai László

Meszleny László

Szadai Károly

A narancssárga NMHH tevékenységére azóta is sok a panasz pl.: a hatályos törvényeket sajátosan értelmezve (sokszor figyelmen kívül hagyva) segítette a kormánypártok egyre nagyobb térnyerését a magyar médiapiacon, illetve akadályozta a kormánnyal kritikus, illetve tőle független médiumok működését, fennmaradását.

Aki nem látja, hogy ez csakis a hatalom megtartásának érdekében folyik az valószínű csak a Fidesz közeli médiumokból tájékozódik és amit ott hall azt el is hiszi.

A földi digitális sugárzás bevezetésekor (2013) az NMHH a rászorulóknak ingyenesen eljuttatott el ilyen vevőegységeket és be is üzemelték (az is megérne egy oknyomozást, hogy országosan kik és mi alapján kerültek fel erre a listára?). Természetesen az emberek azt gondolják, hogy megint milyen jót tett velük megint a Fidesz.

Újra idézzük dr. Göbbelst: „ha négyszer hall valaki egy hírt, azt elhiszi, sőt azonosul vele; a propaganda legfontosabb alapelve: a leghatékonyabb érvek folyamatos ismételgetése”. Érdemes elgondolkozni azon, hogy pl: a covid-hírt hányszor hallhattuk és ennek eredményeként hányan oltották be magukat, hány család ment tönkre, hányan lettek öngyilkosok, betegedtek meg a vakcinák mellékhatásaitól… hogy az ellenzék egy gonosz és mi vagyunk a Ti megmentőitek,… hogy mi vagyunk az egyetlen a legjobb az ország irányítására.

A médiumok feletti uralom természetesen a központi költségvetésen keresztül – közpénzből -, a saját oda tett embereken keresztül tud csak zökkenőmentesen működni. Sajnos kijelenthetjük, hogy a Fidesz 2010 óta egyeduralmi médiabirodalmat alakított ki, ami a maga módján már rosszabb, mint a pártrendszer hírcsatornái voltak.

Magyarországon már régen nincs kiegyensúlyozott hírközlés. A kisebb pártok esélytelenek a Fidesz közpénzen működtetett médiabirodalma ellen, bár minden gondolkodó ember tudja, hogy erkölcstelen ahogy a Fidesz a médiumokat sajátjaként kezeli, még akkor is ha három millió megvezetett szavazóval 2/3-ot ural a parlamentben.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 975 300 megtekintés

Videó: 49 113 800 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7060539

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh