Hamarosan piacra kerülhet az a kétezer tonna cukor, amelynek állami készletből történő értékesítéséről néhány hete született döntés - közölte Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára az MTI-vel pénteken Budapesten az édesipar helyzetéről rendezett nemzetközi szakmai tanácskozáson.

Az államtitkár elmondta: várhatóan hétfőn írja alá Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a 2.000 tonna cukor állami készletből történő felszabadításával, illetve annak értékesítésével kapcsolatos dokumentumokat. A jelzett mennyiségből 1.000-1.000 tonnát a Coop és a CBA üzletekben értékesítenek majd.

A cukornak maximált ára lesz, kilónként 275 forintba kerül majd.

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke arról beszélt az MTI-nek, hogy néhány hónapja még többször is gondot okozott a gyártóknak az alapanyag, azaz a cukor beszerzése, ugyanis Magyarországon a felhasznált mennyiségnek csupán a harmadát állítják jelenleg elő.

Ez a gond mostanra már megoldódott, azonban jelentkeztek helyette újak. Legjelentősebbnek a bevezetni szándékozott népegészségügyi termékdíj tekinthető, mivel az jelentős mértékben rontja a vállalkozások piaci helyzetét - mondta az elnök, aki úgy számol, hogy amennyiben a termékdíjat bevezetik, úgy Magyarországon az édességek ára 15-20 százalékkal drágulhat.

Jelenleg Magyarországon az édességgyártó cégek éves árbevétele összességében 100 milliárd forint körül mozog, ami bolti, azaz kiskereskedelmi áron számolva mintegy 160-180 milliárd forintos árbevételt jelent.

Kardeván Endre a népegészségügyi termékdíj hatásáról annyit mondott az MTI-nek: a Vidékfejlesztési Minisztériumnak nem célja, hogy élelmiszer-ipari üzemeket zárjanak be, sőt inkább újak nyitását szeretnék ösztönözni. Ezért arra törekszik a még nem kiforrott tervezet véleményezése során, hogy az élelmiszer-ipari cégeket a lehető legkisebb kár érje ezzel kapcsolatban. Megjegyezte ugyanakkor, hogy azzal az alapvető céllal, hogy az egészségtelen termékek és ételek fogyasztását vissza kell szorítani, a Vidékfejlesztési Minisztérium is egyetért.

Kardeván Endre az Európai Édesipari Szövetség (CAOBISCO) közgyűlését követő szakmai konzultáción ismertette a magyar uniós elnökség KAP-reformmal kapcsolatos lépéseit. Közölte: a magyar elnökség vezetése mellett a tanács világosan elkötelezte magát egy erős, uniós közös agrárpolitika (KAP) mellett. Ez összhangban van a magyar mezőgazdaság és vidékfejlesztés értékeivel, valamint az erős Európa mellett elkötelezett magyar elnökség törekvéseivel.

Újságírói kérdésre válaszolva megjegyezte ugyanakkor azt: a KAP-reform kapcsán még sok tárgyalásra és kompromisszumra lesz szükség annak érdekében, hogy kialakuljon a közös agrárpolitika 2014 utáni változata, amelyet mind a 27 tagállam alkalmazni tud és akar a jövőben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 550 625 megtekintés

Videó: 43 823 342 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6227294

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh