Biomassza energiaközpontot építtetett 2,3 milliárd forintból a falemezeket gyártó Kronospan-Mofa Hungary Kft., a létesítményt pénteken adták át az osztrák vállalat mohácsi telephelyén.

A cég a mintegy 452 millió forint hazai és európai uniós támogatást élvező, nyolc hónapon át tartó beruházás révén olyan korszerű energiagazdálkodásra tért át, amely lehetővé teszi, hogy a működéséhez szükséges hőenergiát földgáz helyett nagyrészt a helyben keletkező melléktermékek hasznosításával állítsa elő.

A 30 megawatt teljesítményű energiaközpont gazdaságosabbá teszi a termelést, az eddigiek megtartása mellett 6 új munkahely létrehozásához járul hozzá, a környezetbarát technológia pedig elősegíti, hogy Magyarország teljesíthesse a kiotói egyezményben vállalt kötelezettségeit.

A Kronospan-Mofa az évi 200-220 ezer köbméteres gyártó- és 120 ezer köbméteres lakkozókapacitású mohácsi falemezgyárban elsősorban exportra előállított és értékesített termékeivel tavaly 13,2 milliárd forint árbevételt és nulla körüli eredményt ért el, az idén 16 milliárd forint bevételt és pozitív eredményt remél.

A jelenleg mintegy 180 dolgozót foglalkoztató társaság elődje, a Mohácsi Farostlemezgyár az 1950-es években kezdte meg a termelést a Duna-parti városban. A világ legnagyobb falemezgyártó cégcsoportja, a Kronospan Holding 2004-ben 80 százalékos tulajdonrészt szerzett a gyárat működtető Mofa Rt.-ben, majd két évvel később a fennmaradó részt is megvásárolta.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 561 373 megtekintés

Videó: 43 834 650 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6228999

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh