Megkezdte működését a pécsi erőmű új biomassza-tüzelésű blokkja, a kapcsolt hő- és villamos energiát termelő berendezést november 7-én adják át - tájékoztatta a Pannonpower csütörtökön az MTI-t.

A Dalkia cégcsoporthoz tartozó társaság 2011 őszén közölte, hogy 24 milliárd forintos beruházással új biomasszablokkot helyez üzembe a pécsi hőerőműben. Az 50 megawatt teljesítményű fatüzelésű mellett épült, szalmával és kukoricaszárral üzemelő 35 megawattos berendezés a maga nemében a legnagyobb Magyarországon.

A fejlesztés eredményeként Pécs lett az első hazai nagyváros, ahol a távfűtött épületek hőellátását kizárólag helyben beszerzett tüzelőanyaggal, fenntartható módon biztosíthatják. A blokk emellett évente 200 gigawattóra villamosenergiát is termel, ez mintegy 100 ezer ember áramszükségletét fedezi.

A Pannonpower szerint az évente 240 ezer tonna lágyszárú bálázott mezőgazdasági mellékterméket felhasználó energiatermelő egység a régióban 150 embernek ad munkát. Szakemberek számításai alapján az építkezés nemzetgazdasági szinten egyszeri 4,6 milliárd forint plusz jövedelmet generált, a központi költségvetésnek pedig 3 milliárd forint többletet jelentett. A létesítmény működése évi több mint 100 millió forinttal növeli a helyi adóbevételt.

Az új blokk üzembe helyezésével stratégiai tartalékba került az erőmű két gáztüzelésű kazánja, ezáltal 80 millió köbméter gázt takarítanak meg, minimálisra csökkent a pécsiek függése az importált fosszilis tüzelőanyagoktól, nőtt az ellátás biztonsága. A gázkazánok beindítására csak extrém időjárási körülmények között, mínusz 25 Celsius fok alatti hőmérséklet esetén van szükség.

A cégnél az MTI érdeklődődésére korábban elmondták: az eredeti tervek szerint az új blokk tavaly év végére, ez év elejére készült volna el, a meleg-üzemi próbák, vagyis az egyes eszközcsoportok tesztjei azonban a kazánt építő cég csődje miatt elhúzódtak. A Pannonpower egy másik vállalkozással egyezett meg a kazán beüzemelésének befejezésére.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 878 554 megtekintés

Videó: 49 057 616 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053540

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh