Megjelenne a "védendő felhasználók" jogintézménye a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényben is - egyebek mellett ez is szerepel a törvény módosításának tervezetében, amely kedden jelent meg a kormány.hu honlapon.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által kidolgozott tervezet szerint a villamos energiáról és a földgázellátásról szóló törvény hasonló szabályozását követően indokolt a "védendő felhasználók" intézményének szabályozása a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényben is.

A tervezett szabályozás közvetlen kapcsolatba hozható a rezsicsökkentési törekvésekkel, mert azokon a legrászorultabb családokon segítene, akiket különleges, és alapvetően a rezsikiadásokhoz kapcsolódó kedvezményekben korábban jogszabály nem részesített - áll a dokumentum indoklásában.

A törvény az Európai Unió vonatkozó irányelve alapján csak a szociálisan rászoruló felhasználók, valamint a fogyatékkal élők számára biztosítana az igényeiknek megfelelő különleges bánásmódot, például részletfizetési lehetőséget, fizetési haladékot, mérési-, leolvasási-, számlázási-, díjfizetési különleges elbánást. Ezeket a törvény, illetve a végrehajtására kiadott kormányrendelet részletezi majd.

A bírságolási szabályok törvényi keretek közé helyezése új eszközt jelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak a szankcionálási lehetőségek területén, ugyanakkor megfelelő garanciális szabályokat is tartalmaz a javaslat - írja az indoklás.

A tárca szerint a módosítás fontos lépés a fogyasztói érdekek fokozottabb védelme, valamint a hatályos szabályozás technikai jellegű hibáinak kijavítása érdekében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 086 414 megtekintés

Videó: 48 316 334 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923069

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh