Eddig már több mint ötszáz eljárást indított a parlagfűkommandó bejelentései alapján a baranyai hatóság, mindegyik esetben komoly bírságot kilátásba helyezve. Kanyuk Attila, a Baranya Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának helyettes vezetője szerint mindez a tavalyihoz képest reménytelen mennyiségnek tűnik, pedig még hol van a szezon vége. Majd valamikor az első fagyok idején, november környékén.

A szakember a Dunántúli Naplónak elmondta, hogy csütörtökig ötszáz hektárnyi termő parlagfüvet találtak Baranyában, főleg a külterületeken. Ebből negyvenöt hektárnyi parlagon hagyott területen virágzott, a nagyobb része pedig szinte fele-fele arányban növényi kultúrában és tarlón – azaz mezőgazdasági művelésbe vont táblákban. Mindez azt bizonyítja, hogy a területek tulajdonosai könnyelműen bíznak abban, hogy a földhivatalok ellenőrei nem látnak bele minden táblába. Rossz hír számukra, hogy hétfőn érkezik egy helikopter azért, hogy a parlagfű-kommandót ne lehessen kijátszani. Úgy tudjuk, elsőként a komlói térséget fogják felülről pásztázni.

Kanyuk Attila leszögezte: a parlagfüvet nem lehet kiirtani, de gyéríteni igen, és ha mindenki pontosan végezné a munkáját, akkor nem lenne olyan brutális mennyiségű pollen a levegőben, mint azt augusztusban tapasztalták. Figyelmeztetés, felszólítás azért nincs, mert az ide vonatkozó törvény méltányosságot nem ismer, eszerint ha valahol virít a gaz, akkor azonnal büntetni kell, legyen az magán-, állami, vagy önkormányzati terület.

A törvény értelmében a parlagfűbírság legkisebb összege 15 ezer forint, a legnagyobb 5 millió. A kiszabás mértéke a parlagfűvel borított terület nagyságától és a gyakoriságtól függ – azaz kisebb, ha első alkalommal szabták ki annak, aki elfelejtett kaszálni, és nagyobb, ha visszaesőről van szó. A bírságot 15 napon belül kell befizetni, s ha ez nem történik meg, a hatóság adó módján behajtja. Idén eddig a megbírságoltak között volt 14 önkormányzat, 6 állami cég (köztük a MÁV, az erdőgazdaság és a közút), 30 üzem, 380 magánszemély és 294 földtulajdonos, de még nincs az öszszes eset feldolgozva.

Forrás: bama.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 387 438 megtekintés

Videó: 45 460 201 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6384047

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh