Az amerikai hadsereg csökkentené a harcoló katonák létszámát, a hiányzókat robotokkal pótolnák.

Évek óta egyre súlyosbodó problémát jelent az US Army számára a két háború okozta kiábrándulás, a növekvő veszteségek, a kiesett élőerő pótlásának nehézkessége. A választ - nem túl meglepő módon - a robotok alkalmazásában vélik megtalálni, ehhez azonban még tudományos áttörésekre és időre van szükségük.

A hadsereg belső struktúrájának kialakításáért és annak megtervezéséért felelős TRADOC első embere a napokban az Army Aviation Symposium elnevezésű rendezvényen beszélt arról, hogy a harcokban bevetett dandárok létszámát a jelenlegi 4 ezerről egészen 3 ezerig vinnék le, a kieső tűzerőt pedig új robotokkal helyettesítenék, így az amerikai katonák a jövőben egyre gyakrabban dolgozhatnak majd együtt ilyen egységekkel. Az elsődleges indok a kiképzési és oktatási költségek remélt lefaragása, valamint a leszerelést követő kiadások minimalizálása - ez utóbbira jó példa, hogy a Pentagon költségvetési javaslatában a teljes összeg 25 százaléka megy el a társadalombiztosítási juttatásokra.

A dandár az USA szárazföldi haderejében a legkisebb, önállóan is bevethető harcoló egység, azonban nem ennek méretét módosítanák, hanem a jelenleg 9 fős rajokat csökkentenék le. Jelenleg ezen 9 fős rajokra alapoznak mindent, a szervezési létszámtól egészen a katonák által használt járművek és eszközök kialakításáig, az illetékesek azonban azt remélik, hogy ezen legkisebb egységet sikerül majd lefaragni, és robotokat beosztani a kieső katonák helyére. Érdekes fejlesztésekben nincs hiány, az utóbbi hónapokban láthattunk már robotkutyákat, automata fegyverrel tüzelő mini-lánctalpast, újabb drónokat, valamint tűzszerész robotokat is, van tehát miből válogatni.

Ezen fejlesztések természetesen még nem helyettesítik mindenhol a hús-vér katonákat, de a remélt technológiai áttörések révén a 2030-as évekre eljuthatunk oda, hogy alkalmazásukkal a mobilitás, a tűzerő, valamint a hatékonyság terén sem kell majd komoly kompromisszumot kötnünk.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 902 473 megtekintés

Videó: 49 073 247 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055574

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh