A „Nagybereki Állami Gazdaság után” című dokumentumfilm egy kiragadott példája a nemzeti vagyon elkótyavetyélésének. A film az ország akkori negyedik legnagyobb állami gazdaságának az átjátszását dolgozza fel. Talán nem is lenne semmi baj vele, ha legalább annyian (2300) dolgoznának, mint anno és legalább olyan termelékenységgel és annak hasznát a magyar állam, a magyar emberek is élveznék. Jelenleg semmitmondó gazdálkodás folyik a területen és kb. 100 fő foglakoztatása.

A dokumentumfilm a Balaton-Nagybereki Állami Gazdaság létrejöttét és gazdálkodását érinti a film első részében. A privatizáció idején az ÁVÜ közreműködésével bérbeadásra került ez a földterület (7725 ha) 10,- Ft/ha /év áron. 99 évre...

A szerződést jelenleg a Magyar Állam bíróságon támadja. A film a régi és az új állapotokat állítja szembe. A jelenlegi tulajdonos közelébe sem ér az állami gazdaság tevékenységének, a foglalkoztatottságról nem is beszélve.

A kérdés, hogy mi értelme volt ennek az adásvételnek?

Igazán senki sem tudott jó választ adni.

A két kulcsfigura: aki aláírta az ÁVÜ részéről és a vevő - természetesen - nem akart a filmben szerepelni, de ennek ellenére elmondjuk szerepüket. Az állami gazdaság legutolsó vezetőjének is "érdekes" a privatizációs és mostani szerepe is.

A film készítésekor sok-sok ellentmondásba ütköztünk, ilyenkor nyomozhattunk, hogy kinek van igaza. A forgatás munkálatai közben a Nagybereki Állami Gazdasághoz hasonló eladások sokaságával találkoztunk.

A Médiahatósággal kötött szerződésben foglaltak miatt addig nem tudjuk közkinccsé tenni filmünket, amíg egy országos TV le nem adja.

Már kettő visszalépett ettől a lehetőségtől...

További részletek és a film előzetese a kapcsolódó blog bejegyzésünkben:

A Nagybereki Állami Gazdaság után – a dokumentumfilmről, mely már a levetítés előtt vihart kavart Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 064 934 megtekintés

Videó: 48 287 692 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919574

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh