A Roszatom tervei szerint az év végére befejeződik a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítésével kapcsolatos alapvető beruházási, kereskedelmi megállapodások előkészítése - közölte Szergej Kirijenko, az orosz állami atomenergetikai cég vezérigazgatója a moszkvai Atomexpón hétfőn.

A nagyszabású nemzetközi rendezvény első napját záró sajtótájékoztatón Kirijenko magyar újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy egészében véve jól haladnak az előkészületekkel, amelyekre kidolgozták a menetrendet; a munkában nincs késedelem.

A Roszatom vezetője leszögezte, hogy fontosnak tartják az átláthatóságot a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatosan. Erre példának azt a múlt heti brüsszeli tanácskozást említette, amelyen a magyar kormány képviselőivel közösen tájékoztatták az Európai Bizottságot és az Euroatomot a tervekről.

Szergej Kirijenko azt mondta, abból indulnak ki, hogy az alapvető megállapodásokat az idén előkészítik, és az év végéig befejezik az egyeztetéseket is. Emlékeztetett arra, hogy a január közepén létrejött magyar-orosz kormányközi megállapodást követően tavasszal aláírták - megfogalmazása szerint igen kedvező feltételekkel - a mintegy 10 milliárd eurós orosz hitelnyújtásról szóló egyezményt is.

A magyar vállalkozásoknak a Paks II. megvalósításában való részvételi arányával kapcsolatosan a Roszatom vezérigazgatója jelezte, hogy ez a paksi bővítés költségének 40 százalékos értékét teszi majd ki.

Hozzátette, a kormányközi megállapodás során abból indultak ki, hogy több mint 10 ezer munkahelyet teremtenek a beruházással, és a részt vevő magyar vállalatok befizetései jelentősen növelni fogják a magyar költségvetést.

Kirijenko dicsérte a magyar gépgyártást, megjegyezve: több ilyen céggel működnek együtt. Hozzátette, hogy azok a cégek, amelyek megszerzik az atomiparban való tevékenységéhez szükséges engedélyeket, és beszállítói lesznek a paksi atomerőmű bővítési beruházásnak, a későbbiekben más országokban is a Roszatom partnerei lehetnek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 832 671 megtekintés

Videó: 49 012 191 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042110

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh