Darák Péter, a Kúria elnöke összehívta a devizahitelek tisztességtelenségével kapcsolatos egyes kérdések eldöntése érdekében a jogegységi tanácsot június 16-ra - tudatta a legfelsőbb bírói fórum sajtótitkársága szerdán közleményben az MTI-vel.

A jogegységi tanácsnak állást kell majd foglalnia arról, hogy a deviza alapú fogyasztói kölcsönszerződés mint szerződéstípus tisztességtelen-e annak következtében, hogy az árfolyamkockázatot - kedvezőbb kamat ellenében - korlátozás nélkül a fogyasztó viseli.

Továbbá, hogy a pénzügyi intézmény által az árfolyamkockázattal kapcsolatban adott téves - ellentmondásos, hiányos, a valóságnak nem megfelelő - tájékoztatás eredményezheti-e az átláthatóság hiánya következtében a szerződés árfolyamkockázatra vonatkozó rendelkezéseinek tisztességtelenségét.

Dönteni kell majd arról is, hogy az egyoldalú szerződésmódosítást megengedő szerződési feltétel mikor felel meg az átláthatóság követelményének, illetve, hogy a hitel folyósításakor vételi, a törlesztésekor viszont eladási árfolyam alkalmazása tisztességtelen szerződési feltételnek tekintendő-e, és ha igen, annak mi a jogkövetkezménye.

A Kásler-ügyben kedden a Kúria öttagú tanácsa által meghozott határozat miatt a jogegységi tanácsnak döntenie kell egy korábbi elvi határozatként közzétett döntés elvi határozatként való fenntartásáról vagy megszüntetéséről is.

A joggyakorlat továbbfejlesztése érdekében folytatandó jogegységi eljárásban felvetett problémák a tavaly decemberi devizahitelekkel kapcsolatos jogegységi határozatban el nem döntött, a deviza alapú fogyasztói kölcsönszerződések egyes rendelkezéseinek tisztességtelenségével összefüggő kérdések.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 196 699 megtekintés

Videó: 47 325 054 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6755169

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh