Az egyiptomi fejlemények nyomán zajló intenzív egyeztetéseken izraeli illetékesek az Egyiptomnak nyújtott katonai segélyek további folyósítását kérték Washingtontól a zsidó állam biztonsága érdekében - írta az Háárec című izraeli napilap kedden.

Jeruzsálem az évi 1,3 milliárd dolláros (mintegy 290 milliárd forint), Egyiptomnak szánt amerikai katonai segély folyamatos átutalását kérte több diplomáciai csatornán keresztül a hétvégén a két ország vezetői között folytatott maratoni telefonbeszélgetéseken.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök John Kerry amerikai külügyminiszterrel tárgyalt, Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter Chuck Hagel amerikai védelmi miniszterrel beszélgetett, Jaakov Amidror nemzetvédelmi tanácsadó pedig Susan Rice-szal, fehér házi kollégájával értekezett ez ügyben.

Izrael arra figyelmeztette az amerikai vezetőket, hogy a katonai segélyek esetleges megvonása ártana Izrael biztonságának, főleg a Sínai–félszigeten amúgy is romló helyzetnek. Ráadásul a segélyek megszűnése egyben alááshatná az Izrael és Egyiptom között 1979-ben aláírt békeszerződést is, mert bár nem hivatalos része, de annak következményeként kezdték folyósítani a segélyt a béke fenntartása érdekében.

Izraelben attól tartanak, hogy a pénzek esetleges felfüggesztése megszüntetheti az egyiptomi hadsereg békeszerződés melletti elkötelezettségét, ezért diplomáciai erőfeszítéseket tesznek folyamatos fizetésük érdekében.

Egy vezető amerikai tisztviselő szerint Jeruzsálemben örültek a Muzulmán Testvériség bukásának, de egyetértenek Amerikával abban, hogy a lehető leghamarabb vissza kell adni a civileknek az irányítást, és új, szabad választásokat kell rendezni. Amidror azt a reményét is kifejezte Rice-nak, hogy Egyiptomban majd széles koalíciót hoznak létre - bármi lesz is a választások eredménye -, és nem zárják ki az ellenzék hangját, mint a Muzulmán Testvériség idején.

A kérdés azért merült fel, mert Amerika elvileg nem támogat katonai puccsal hatalomra került kormányokat, és jelenleg még vita folyik arról, hogy Egyiptomban puccs történt-e az elmúlt héten. A katonai segély folyósítása valószínűleg attól függ, milyen gyorsan lesznek képesek megteremteni az új, demokratikus polgári kormányt – közölte Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 903 436 megtekintés

Videó: 49 074 084 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055634

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh