Elkezdődött Tamásiban a geotermikus fűtési rendszer kiépítése, a költségek felét pályázati úton elnyert uniós forrásból fedezik - mondta a keddi projektnyitón Porga Ferenc polgármester.

A projektben 14 intézmény – hivatalok, iskolák, rendőrség - fűtési, illetve használati meleg vizét biztosítják, de később a lakosság is csatlakozhat a rendszerre. A projekt összes költsége mintegy 1,4 milliárd forint, s 2015. június végén fejeződik be. A kivitelezést elnyerő B Build and Trade Kft. munkatársai novemberben kezdtek hozzá a kút fúrásához a kemping területén. A termálkút vizét a kezelés után hőszigetelt távvezetéken keresztül juttatják el a meglévő kazánházakban kialakítandó hőközpontokhoz. A lehűlt vizet visszavezetik a földbe, így a vízkészlet sem károsodik.

Magyarországon a geotermikus energiafogyasztás a teljes energiafelhasználás 0,28 százalékát teszi ki. A lehetőségek nagy része még kiaknázatlan, azonban kilenc városban már segíti a távfűtést mondta a polgármester. Hozzátette, a geotermikus fűtésre általában 100 Celsius fok alatti hőmérsékletű vizet lehet használni, melyből Tamási alatt jelentős készlet található. Az új távfűtési rendszer használatától évi 16 ezer Gigajoule (GJ) gázenergia-megtakarítást várnak, ami a jelenlegi fogyasztás mintegy 60 százaléka. A megtakarítás az önköltség megtérülésén felül az önkormányzat anyagi ráfordításait is jelentősen csökkenti, így komoly erőforrásokat szabadít fel más területek finanszírozására - hangsúlyozta a polgármester.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 680 546 megtekintés

Videó: 48 891 390 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7021526

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh