Több mint félmilliárd forint kár érte a költségvetést azzal, hogy jól működő vállalkozások fiktív számlákat kiállító munkaerő-kölcsönzésre szakosodott cégeken keresztül csökkentették adó-és járulékfizetési kötelezettségüket - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdai közleményéből.

A tájékoztatás szerint az észak-alföldi régióban működő bűnszövetkezetet irányító nyíregyházi férfit és három társát a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

A szervezet módszere az volt, hogy az amúgy jól működő cégek alkalmazottaikat, vagy akár régebbi dolgozóikat is bejelentették az ukrán strómanokkal működő munkaerő-kölcsönző cégekhez, majd színlelt szerződéssel onnan "kölcsönbe vették" őket. Így a munkáltatói járulékok nem a valós foglalkoztatókat terhelték, a stróman cégek pedig nem fizették be a járulékokat. A kölcsönbe vevő cégek ezen kívül csökkenteni tudták fizetendő adójukat a kölcsönbe adó cég által kiállított - fiktív - számla után az áfával - írja a NAV.

Az adóhivatal gyanúja szerint harminchat működő társaság vette igénybe a bűnszervezet szolgáltatását. A klasszikusnak számító takarító és vagyonvédelmi feladatokat ellátó cégeken kívül kisebb, tíz-húsz főt foglalkoztató élelmiszerüzletek, autószalonok és benzinkutak is voltak a "kuncsaftok" között. A helyszíneken négymillió forintot és egymillió forint értékű valutát foglaltak le és 51 bankszámlát zároltak - olvasható a tájékoztatásban.

A harminc helyszínen tartott akcióban nyolcvan pénzügyi nyomozó vett részt, munkájukat hatvan adórevizor és pénzügyőr járőr segítette. Az akció napján az adórevizorok és pénzügyőrök elkezdték a foglalkoztatottak ellenőrzését, így egy hónapon belül várhatóan több mint háromezer munkavállalót világítanak át - írja a NAV.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 074 699 megtekintés

Videó: 48 303 514 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921092

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh