GMO-szennyezettséget mutatott ki egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei vetőmag-előállító és feldolgozó üzem hibridkukorica vetőmagtételénél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vetőmagot hatósági zár alá helyezték és hamarosan megsemmisítik, a vetőmagtétel fémzároltatójával szemben pedig haladéktalanul eljárást kezdeményezett.

Harmincnégy tonna, GMO-szennyezett vetőmagtételre bukkant a Nébih - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A Jász-Nagykun-Szolnok megyei vetőmag-előállító és feldolgozó üzem hibridkukorica vetőmagtételét hamarosan megsemmisítik, a fémzároltatóval szemben pedig eljárást kezdeményeznek.

Az ország GMO-mentességét alaptörvény rögzíti, ezért a Nébih és a megyei kormányhivatalok vetőmag-felügyelői bármikor vehetnek mintát a GMO-szennyezettséget ellenőrző vizsgálatokhoz. Évente átlagosan a belföldi előállítású tételek 5 százalékát, az import tételek 10 százalékát választják ki kockázatértékelés alapján GMO vizsgálatra.

Februárban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal vetőmag-felügyelője összesen 11 kukoricatételt jelölt ki GMO-ellenőrző vizsgálatra a Törökszentmiklósi Mg Zrt. Szenttamási vetőmag-előállító és feldolgozó üzemben tartott hatósági ellenőrzéskor.

A szennyezettséget az ellenőrző vizsgálatok is megerősítették, és kimutatták a MON 88017 genetikai módosítást. A laboratóriumi eredmények alapján a Nébih haladéktalanul eljárást kezdeményezett a vetőmagtétel fémzároltatójával, a Bázismag Kft. Martonvásárral szemben.

Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.: egy esetben talált a hatóság GMO-szennyezett vetőmagot

Egy esetben talált a hatóság GMO-szennyezett vetőmagot az ez év februárjában zajlott hatósági vizsgálat eredményeképpen a 11 kukoricatételből - közölte a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. (TM Zrt.) szerdán az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint az érintett 34 tonna vetőmag a termeltető tulajdonát képezte. A szóban forgó tétel bérfeldolgozás és csomagolás miatt került be a TM Zrt. vetőmagüzemébe.

Az említett tétel szántóföldi előállításában a TM Zrt. nem vett részt. A feldolgozást és csomagolást követően a termeltető a vetőmagot elszállíttatta.

A TM Zrt. vetőmagüzeme eddigi működése alatt GMO-szennyezett vetőmagot még nem találtak - olvasható a tájékoztatásban.

A cég azt követően juttatta el állásfoglalását az MTI-hez, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) GMO-szennyezettséget mutatott ki egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei vetőmag-előállító és feldolgozó üzem hibridkukorica vetőmagtételénél.

A vetőmagot hatósági zár alá helyezték és hamarosan megsemmisítik - tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-t. A tárca közleménye szerint a 34 tonna, árutermesztésre szánt vetőmagtételre a kockázatértékelés alapján végzett ellenőrzések során találtak rá a megyei kormányhivatal szakemberei.

Forrás: agrarszektor.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 714 857 megtekintés

Videó: 48 926 961 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027382

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh