Felminősítette Spanyolország államadós-osztályzatát pénteken a Standard & Poor's, elsősorban a spanyol gazdaság javuló növekedési kilátásaival és erősödő versenyképességével indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy hosszú távú spanyol szuverén adósbesorolását az eddigi "BBB"-ről egy fokozattal "BBB plusz"-ra javította, stabil kilátással.

Az új spanyol államadós-osztályzat már csak egy fokozattal marad el az elsőrendű "A" kategóriától.

A Standard & Poor's a felminősítés indoklásában kiemelte, hogy Spanyolország 2010 óta két munkapiaci reformprogramot is végrehajtott, és ez javította a szolgáltatási és az exportszektor versenyképességét.

A cég ennek alapján - reálértéken - évente átlagosan 2,7 százalékos spanyol gazdasági növekedéssel számol a 2015-2017 közötti időszakban. Ez javított előrejelzés, a hitelminősítő eddig ugyanis erre az időszakra évi átlagban 2,2 százalékos növekedési ütemeket jósolt a spanyol gazdaságban.

A Standard & Poor's számításai szerint ennek alapján, nominálértéken számolva az idén 3,8 százalékos, a következő években 4 százalék feletti növekedési ütemek várhatók a spanyol gazdaságban. A hitelminősítő kiemeli, hogy nominálértéken a spanyol hazai össztermék (GDP) évente átlagosan 0,9 százalékkal csökkent a 2011-2014 közötti időszakban.

Az S&P hangsúlyozza: prognózisait arra a feltételezésre építi, hogy a központi spanyol kormány és a tartományi kormányzatok közötti feszültségek fokozatosan enyhülnek, és Katalónia Spanyolország része marad.

Ha Katalónia mégis elszakadna Spanyolországtól, az gyengítené a spanyol adósminőségi mutatókat, köztük az egy főre jutó GDP-értéket, a külső fizetési pozíciót, a kormány pénzügyi helyzetét, és az általános spanyol hitelképességet - áll a Standard & Poor's pénteki elemzésében.

Az utóbbi időszakban ellentétes irányú hitelminősítési döntések születtek az euróövezet nagy gazdaságaival kapcsolatban, jelezve a széttartó növekedési folyamatokat.

A minap a Moody's Investors Service leminősítette Franciaország - Németország után a második legnagyobb eurógazdaság - államadós-osztályzatát, "Aa1"-ről egy fokozattal "Aa2"-re. A Moody's a lépést elsősorban azzal indokolta, hogy a francia gazdaság növekedési kilátásai folyamatosan gyengék, és várhatóan az évtized végéig nem is javulnak.

A hitelminősítő szerint ezt részben a francia gazdaság versenyképességének és növekedési potenciáljának a globális pénzügyi válság óta tartó eróziója okozza.

A Moody's számításai szerint a francia gazdaság potenciális éves növekedése középtávon legfeljebb 1,5 százalék.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 934 538 megtekintés

Videó: 49 091 189 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058358

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh