Spanyol állampolgárságot kapnak az Ibériai-félszigetről a XV. században elűzött zsidók leszármazottjai több mint 4 ezer kérvényt már jóvá is hagytak - jelentette be a spanyol igazságügyi miniszter pénteken sajtótájékoztatón Madridban.

Rafael Catalá elmondta: a spanyol parlament által elfogadott jogszabály október 1-én lépett életbe, célja a történelmi jóvátétel.

A katolikus királyok 1492-ben megparancsolták a spanyolországi zsidóknak, hogy vagy térjenek át a kereszténységre vagy hagyják el a félszigetet. 100 ezren maradtak, 200 ezren útra keltek és a világ különböző országaiban telepedtek le.

Az eddig benyújtott kérelmek Venezuelából, Törökországból és Marokkóból érkeztek - áll a spanyolországi zsidó közösségek szövetségének (FCJE) közleményében, amelyben leírják, hogy az elűzöttek leszármazottainak régi vágya volt visszanyerni a kapcsolatot az anyaországgal.

A kérelmezőknek igazolniuk kell származásukat, szoros kapcsolatukat a spanyol kultúrával és nyelvvel.

Az okiratokon, dokumentumokon kívül bizonyíték lehet a családnév is. A madridi szefárd központ történészek segítségével listát készített azokról a nevekről amelyek jellegzetesen spanyol eredetű szefárd nevek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 081 904 megtekintés

Videó: 48 312 210 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922354

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh