Egy napon belül két, munkaerő-kölcsönzésre szakosodott bűnszervezetet számoltak fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, akik egymilliárd forintot meghaladó értékben foglaltak le készpénzt, ingatlanokat, járműveket és több mint hatvan bankszámlát zároltak. A két ügyben 34 gyanúsítottat hallgattak ki, nyolcan vannak előzetesen letartóztatásban - közölte a NAV kedden az MTI-vel.

Mint írták, a Dél-Dunántúlon és Észak-Alföldön olyan munkaerő-kölcsönzésre szakosodott bűnszervezeteket sikerült felszámolni, amelyek sem munkavállalói járulékokat, sem áfát nem fizettek, miközben a jóhiszemű munkavállalók mit sem sejtve ugyanabban a beosztásban, ugyanazon a helyen dolgoztak, csak papíron szervezték át őket.

A NAV közleménye szerint a lebuktatott baranyai bűnszervezet csaknem két és fél milliárddal károsította meg a költségvetést, felszámolásában a pénzügyi nyomozók, pénzügyőrök és adórevizorok kommandósokkal és informatikusokkal kiegészülve Baranya és Pest megyében, negyvenöt helyszínen dolgoztak.

A gyanú szerint a bűnszervezet huszonhat, baranyai és budapesti székhelyre bejelentett cégből álló láncolatot használt arra, hogy a több ezer munkavállaló után megspórolja a fizetendő adókat és járulékokat, illetve az általuk nyújtott szolgáltatás utáni áfafizetést elkerülje. A gyanúsítottak takarítási és vagyonvédelmi feladatok ellátására szerződtek, papíron munkaerő-kölcsönző társaságokhoz jelentették be a dolgozókat, majd ezeket a társaságokat körülbelül félévente lecserélték (eltüntették), hogy így kerüljék el az adófizetést.

Az irányítóknak arra is volt gondjuk, hogy könyvelőkkel biztosítsák a cégek legálisnak látszó működését. Az ő feladatuk volt a munkavállalók be- és átjelentése, a bukócégek adótartozásának figyelése, és ők jelezték a vezetőknek, ha a magas adótartozás miatt szükségessé vált a cégek "eldobása" - közölte a NAV.

A pénzügyi nyomozók körülbelül egymilliárd forint értékben zároltak 34 bankszámlát, üzletrészeket, ingatlanokat, többek közt egy működő húsüzemet. Lefoglaltak 71 gépjárművet - köztük nagy értékű luxusautókat, raliautókat -, 17 vízi járművet - például motorcsónakot, jachtot, jetskit -, quadokat, targoncát, lakókocsit és egy drónt is. A szervezet egyik irányítójának a párnája alól éles lőszerrel töltött lőfegyver került elő a rajtaütéskor.

Az akció napján 23 gyanúsítottat kihallgattak, közülük hatan előzetes letartóztatásban vannak, a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár húsz évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

A NAV tájékoztatása szerint a szintén felszámolt Jász-Nagykun-Szolnok megyei, munkaerő-kölcsönzésre szakosodott bűnözői kör 1,2 milliárd forint éves bevételre tett szert, miközben adót és járulékot nem fizetett, az eddigi adatok szerint minimum 220 millió forint áfát csaltak el.

A két Jász-Nagykun-Szolnok megyei férfi irányításával működő bűnszervezet 2013 végétől vállalt az ország különböző részein kisebb-nagyobb létszámot igénylő vagyonvédelmi szolgáltatást.

Azért, hogy a bevételeik után fizetendő áfát és a munkavállalói járulékokat elkerüljék, egy piramis jellegű céghálózatot építettek ki: az alkalmazottakat papíron javarészt ukrán ügyvezetők nevén lévő alvállalkozóktól, illetve szubalvállalkozóktól vették kölcsön, így a valós munkáltató mentesült a munkáltatással kapcsolatos közterhek viselése alól. A stróman cégek, ha adtak is bevallást, járulékokat egyáltalán nem fizettek. Mindezen felül a kölcsönbe adó cégek által kiállított fiktív számlák után még az általános forgalmi adót is visszaigényelhették.

A rajtaütés napján az észak-alföldi pénzügyi nyomozók adórevizorok bevonásával 46 helyszínen tartottak házkutatásokat, 30 bankszámlát, mintegy ötmillió forint készpénzt, és nyolcvanmillió forint értékű ingatlant zároltak. Az ügyben 11 gyanúsítottat és 42 tanút hallgattak ki, a céghálózatot irányító két férfit a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 064 697 megtekintés

Videó: 48 287 276 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919532

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh