A portugál DanCake bejelentette, hogy a magyar állam és a vállalat közötti jogvita miatt indított nemzetközi választott bírói eljárás első szakasza lezárult. A bíróság döntése szerint Magyarország a Fővárosi Törvényszék vonatkozó ítéletein keresztül megszegte a külföldi befektetések védelmére vonatkozó alapelveket. A döntés után az eljárás az utolsó szakaszához ért, melynek célja a portugál vállalat pénzügyi kompenzációjának megítélése. A DanCake összesen 110 millió eurós kártérítésre tart igényt.

Az eljárást 2012 és 2015 között a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID) folytatta le. A bíróság döntése szerint Magyarország a Fővárosi Törvényszék vonatkozó ítéletein keresztül megszegte a külföldi befektetések védelmére vonatkozó alapelveket. A 8 évnyi pereskedést lezáró végleges ítélettel szemben nincs helye fellebbezésnek, ami a DanCake győzelmét jelenti.

A vállalat tudomása szerint ez az első alkalom, hogy Magyarország pert veszített a nemzetközi fórumon, így az ítélet fontos mérföldkövet jelent abban a folyamatban, melynek célja a külföldi befektetések védelmének megfelelő biztosítása az országban.

A döntés után az eljárás az utolsó szakaszához ért, melynek célja annak megítélése, hogy a portugál vállalat milyen pénzügyi kompenzációt kapjon. Ez a szakasz 2015 októbere és 2016 októbere között zajlik, a végső ítéletet pedig várhatóan 2017 márciusában fogja meghozni a bíróság.

A DanCake - független nemzetközi tanácsadók elemzésére alapozva - összesen 110 millió eurós kártérítésre tart igényt az 1997-es befektetésének, valamint a potenciális üzleti haszon elmaradásának kompenzációjaként. Ez tartalmazza a DanCake Portugália közvetett veszteségét, valamint a nyolc évig tartó jogvita rendezéséből eredő költségek megtérítését is.

Régi ügy

A portugál cég 1996-ban a Danesita márka terjeszkedésének elősegítése érdekében akkori értéken 22 millió eurós befektetést eszközölt Magyarországon, és ezzel több mint 70 magyar munkavállaló számára teremtett munkahelyet.

Majd 2006-ban egy beszállító fizetésképtelenség miatt a vállalat felszámolását kezdeményezte egy kevesebb mint 10 ezer euró összegű lejárt tartozás miatt. Annak ellenére, hogy a DanCake a beszállító felé rendezte tartozását, és a hitelezőkkel megállapodásra jutott a cég megmentéséről, a Fővárosi Törvényszék felszámolta a vállalatot.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 718 818 megtekintés

Videó: 48 929 952 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027999

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh