Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján 2012. február 2-től, 2012. február 8-ig terjedő időszakban jelentős mennyiségű havazás, valamint az évszakhoz képest a szokásosnál alacsonyabb hőmérséklet várható.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján jelentette meg a rendkívüli téli időjárással kapcsolatos közlekedési tanácsokat, illetve ajánlott magatartási szabályokat, melyeket az alábbiakban olvashat:

Ha van ideje felkészülni a hóviharra, a következő lépéseket tegye meg:

Folyamatosan figyelje a híradásokat.

Készítsen elő hólapátot, sót, homokot, elemes rádiót és zseblámpát, tartalék elemeket.

A mobiltelefonját töltse fel, szerezzen be tartalék akkumulátort.

Halmozzon fel tartalékokat vízből, nem romlandó élelmiszerekből, gyógyszerekből.

Szerezzen be hordozható alternatív fűtőtestet és tűzhelyet.

Halmozzon fel tartalékokat tüzelőanyagból.

Készítsen elő meleg ruhákat.

Víztelenítse a kinti csapokat, nehogy a fagyás miatt elrepedjenek a csövek, és a víz elárassza a házat.

A hóvihar alatt:

Maradjon a lakásában, húzza le a redőnyöket, csukja be a spalettákat.

Fogyasszon magas energiatartalmú ételeket és meleg italokat.

Ne végezzen megerőltető fizikai és kockázatos tevékenységet, hiszen egy esetleges baleset esetén a hóesés intenzitásától függően lehet, hogy a mentők sem tudják megközelíteni a házat.

Ne mozduljon ki, hacsak nem muszáj.

Semmiképp se tegyen meg gyalog hosszabb távokat, főleg egyedül.

Ha ki kell mennie az épületből, mindenképp öltözzön fel vastagon és rétegesen, ne hagyja semelyik testrészét fedetlenül, mert a hideg és az erős szél együtt hamar fagyási sérüléseket okozhat. Viseljen sapkát (a legtöbb testhőmérséklet a fedetlen fejen át távozik).

Ha lakását a lehullott hó elzárta a külvilágtól, értesítse a hatóságokat, akik a segítségére sietnek majd, és készüljön fel az esetleges hosszabb benntartózkodásra.

Otthonunkban:

Átmeneti áram- ill. energia kimaradás esetére:

Hagyományos tüzelőberendezés (pl. kandalló) használata esetén különös figyelemmel kell lenni a tűzmegelőzésre, füstelvezetésre.

Azokat a PB gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermékek szabadba történő kivezetése más módon nem megoldott, soha ne üzemeltesse folyamatosan zárt térben. A helyiség nagyságától és a fűtési fokozattól függően legalább egy-másfél óránként szellőztetni kell a helyiséget, ellenkező esetben a felgyülemlő égéstermékek mérgezést okozhatnak.

A gázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetén ne hagyja nyitva a fűtőkészülék elzárócsapját!

Gondoskodjék szükség-világítóeszközökről (pl. petróleumlámpa és petróleum, palackról működtethető gázlámpa, elektromos lámpa).

Tartson üzemképes állapotban egy elemről működtethető rádiót, és biztosítson hozzá tartalék elemeket.

Tároljon otthonában egy hétre elegendő élelmiszert az egész család számára.

Legyenek otthon alapvető gyógyszerek, kötszerek, ha csecsemő van a családban, számára tápszerek.

Csak a legszükségesebb telefonhívásokat bonyolítsa le, mert a hálózatra a mentésben résztvevőknek van szüksége.

Utazáshoz:

Szélsőséges időjárási viszonyok között nem biztonságos az utazás, különösen, ha nagyobb távolságra kell eljutni!

Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, mindig kísérő társsal tegye, és csak abban az esetben, ha meggyőződött róla, hogy úti célját biztonsággal eléri, és a visszautazás feltételei is biztosítottak.

Ha nagyobb távolságot kell gyalogosan megtennie, öltözzön rétegesen, felsőruházata lehetőleg legyen vízhatlan, vigyen magával meleg kávét vagy teát.

Gépkocsival csak akkor induljon el, ha feltétlenül szükséges, ha gépjárműve megfelelő műszaki állapotban van, és rendelkezik a biztonságos téli üzemeléshez szükséges felszereléssel (téli gumiabroncsok, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát vagy ásó, homok, stb.). Ebben az esetben sem tanácsos egyedül elindulni.

Indulás előtt a gépkocsijában helyezzen el meleg takarót, elektromos kézilámpát, meleg italt, legalább egy napi étkezésre elegendő élelmiszert.

Legyen felkészülve, hogy gépkocsija bármikor elakadhat és esetleg csak napok múlva fogják kiszabadítani. Öltözetét úgy állítsa össze, hogy szükség esetén gyalog is képes legyen folytatni útját.

Amennyiben hosszabb időt (néhány órát) kénytelen álló gépjárművében tartózkodni, a motor járatásával fűtheti az utasteret, de ne felejtsen el legalább tíz-tizenöt percenként szellőztetni. Az álló jármű utasterébe ugyanis kipufogó gázok szivároghatnak, amelyek súlyos rosszullétet, esetleg halálos balesetet okozhatnak.

Alkoholt soha ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából! Kezdeti élénkítő hatása után csökkenti a fizikai teljesítőképességet, fáradságot, bágyadtságot okoz, illetve csökkenti a helyzetfelismerő- és ítélőképességet, amely ilyen helyzetben életveszélyes lehet.

A kialakult rendkívüli helyzettel kapcsolatos bejelentéseket a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (72/514-860) 24 órás ügyeletén keresztül fogadják a katasztrófavédelem munkatársai.

A 2012. február 3. és 5. között várható rendkívüli téli időjárással kapcsolatban a BMKI intézményeiben az alábbi melegedőhelyeket biztosítjuk a közúton, illetve a közterületen rekedt, fedél nélkül maradt állampolgárok részére:

Pécs Hivatásos Tűzoltóság 72/512-200

7627 Pécs, Engel János u. 1. 55fő

Komló Hivatásos Tűzoltóság 72/582-290

7300 Komló, Berek u. 12. 20fő

Mohács Hivatásos Tűzoltóság 69/311-014

7700 Mohács, Liszt F. u. 26. 45fő

Siklós Hivatásos Tűzoltóság 72/579-820

7800 Siklós,Vértanúk u. 39/A 40fő

Szigetvár Hivatásos Tűzoltóság 73/510-198

7901 Szigetvár,József A. u.87. 20fő

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 239 826 megtekintés

Videó: 38 478 551 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5891750

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh