"A bankszektor számára már 2006-ban ismert volt eljárásaik tisztességtelensége, kifogásolhatósága. A bankok figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseket, nem éltek a felkínált „önszabályzás” eszközével. Sajnos a szükségesnél évekkel később születtek meg a bankokat szabályzó jogszabályok. Túl későn, mivel most, 2012-ben már több százezer család van veszélyben. Több ezer családra vár heteken belül kilakoltatás. Javasoljuk Ügyészségi vizsgálat kezdeményezését, mely kivizsgálhatná a bankok felelősségét..." - áll abban a levélben, melyet a Hiteles Mozgalom egyik alapítója juttatott el szerkesztőségünkhöz. Állítása szerint a levelet, melyet megkapott több parlamenti bizottság, minden frakció és az összes parlamenti képviselő válaszra se méltatták.

A levél tartalmából csak egy rövid részletet emelnénk ki (akit érdekel az itt elolvashatja teljes terjedelmében: Kattintson ide... )

"A Parlament Fogyasztóvédelmi bizottságának 2012.02.28.-i ülésén hangzottak el az alábbiak:

Kovács Levente a Bankszövetség Főtitkára

„Ne felejtsük el, hogy a bankok tudják, hogy van felelősségük, és ezt a felelősséget alapvetően vállalják is... Hogy a pénzügyi termékek jók vagy nem jók? Egy dolgot biztosan kijelenthetünk, hogy az elmúlt években egymillió családnak az új otthon, a korszerűbb, nagyobb otthon lehetőségét ezek a termékek végül is megteremtették. Az ügyfelek 85-90 százaléka a mai napig örül ennek a lehetőségnek, és nagyon pontosan helytáll a felvállalt kötelezettségéért.”

SÜTŐ ÁGNES (Magyar Bankszövetség kommunikációs vezetője)

„A banki közösség egyértelműen elismerte a felelősségét a devizahitelezés nagymértékű kialakulásában, és vállalja ennek a terheit. Itt természetesen – ahogy ez többször is elhangzott – a terhek szétosztása, megosztása az, ami nagy kérdés.”

Szükségesnek tartjuk több kérdés feltevését is a Bankszövetség vezetőinek.

Például:

1. A hiteltermékeket, vagyis a Szerződéseket és Általános Szerződési Feltételeket a PSZÁF nem hagyja jóvá. A PSZÁF egyedi szerződéseket nem vizsgál. Mire alapozza a Bankszövetség, hogy a jogsértéseket a PSZÁF már „réges-rég kiszúrta volna”?

2. A Bankszövetségnek hivatalosan is az az álláspontja, hogy a szerződéseknek nem kell érthetőnek lennie? Vagy ez csak egy magánvélemény?

3. Milyen hibákat követett el a bankrendszer? Egyetértünk-e abban, hogy elhallgatták a kockázatokat; hogy nem érthető szövegű szerződéseket kötöttek; hogy hatósági ellenőrzés nélkül emelhettek indokolatlanul kamatot és költséget; hogy az egyértelmű Hatósági és Kormányzati figyelmeztetések ellenére sem vezettek be „önszabályzást”; hogy a kamat és árfolyamkockázat emelkedését 2008-ban elhallgatták, helyette intenzív reklámkampánnyal még több „deviza alapú hitelt” adtak el a gyanútlan ügyfeleknek?

4. Az ügyfelek 85-90 %-a egyáltalán nem örül, hiszen a törlesztő részletei olyan mértékben megemelkedtek, hogy aki eddig tudott is fizetni, azoknál is kétséges, hogy meddig bírják fizetni. Egy olyan család, mely rendelkezett 4-5 éve 300.000 Ft bevétellel, vállalt egy olyan „deviza elszámolású kölcsönt”, melynek a törlesztése 100.000 Ft volt. Nem vett fel olyan forint elszámolású kölcsönt, melynek a törlesztése 180.000 Ft lett volna. Nem is vehetett volna fel, mert jövedelme alapján nem volt rá jogosult. Most a törlesztő részlete 170.000 – 190.000 Ft között van. Az ingatlanát nem tudja értékesíteni, a magasan számolt adósság miatt. A családok százezrei kétségbe vannak esve! Miként lehet, hogy a Bankszövetség és a bankrendszer ezt nem érzi? Miből gondolják, hogy az ügyfelek 85-90%-a örül a kialakult helyzetnek?

5. Mi van akkor, ha nem egyezik a banki dolgozók „legjobb tudása szerinti” válasza az elvárt mindenre kiterjedő kielégítő tájékoztatással? Utólag vizsgálva, a Bankszövetség szerint, elegendő volt a banki dolgozók oktatása az elmúlt 10 évben?

6. Az általuk elkövetett hibák miatt, „elismerve és vállalva a felelősségüket” miként kívánja a Bankszövetség és a bankrendszer kártalanítani a kilakoltatott családokat?

7. Az általuk elkövetett hibák miatt, „elismerve és vállalva a felelősségüket”, miként kívánja a Bankszövetség és a bankrendszer kártalanítani az öngyilkosságot elkövetettek családját?

8. Az általuk elkövetett hibák miatt, „elismerve és vállalva a felelősségüket”, miként kívánja a Bankszövetség és a bankrendszer kártalanítani azokat a családokat, akik érték alatt voltak kénytelenek eladni az ingatlanjukat, hogy megmeneküljenek az adósságcsapdából?"

Nos, talán túl kényes kérdéseket feszeget a Mozgalom, ezért talált süket fülekre. Vagy csak az idő hiánya...

Forrás: Hiteles Mozgalom

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 742 136 megtekintés

Videó: 48 948 269 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031207

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh