A koncepciós eljárásban meghurcolt és ártatlanul elítélt bányamérnököknek állított emléket a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány. Az Ágoston téren álló emlékkövet Pécs város napján, a bányásznapi ünnepség keretében avatták fel.

1948. április 7-én a pécsbányai András akna V. szint 2. déli keresztvágatában – benzinlámpa sújtóléggel szennyezett térben megkísérelt meggyújtása miatt – sújtólégrobbanás történt. A balesetben öt bányamunkás vesztette életét. Csaknem két év után, 1950-ben, az Államvédelmi Hatóság felvetette az üzem vezetőinek felelősségét és bűnrészességgel gyanúsította a baleset kivizsgálását végző bányahatóságot. A nyomozás kiterjedt a vádlottak által állítólag elkövetett egyéb szabotázscselekményekre is. Az eljárás célja a figyelemelterelés volt a pártállami diktatúra hibás gazdaságpolitikájának következményeiről. A hamis vádat kierőszakolt tanúvallomásokkal, egyoldalú szakértői véleményekkel, bizonyítékok eltüntetésével és a vádlottak beismerő vallomásával igyekeztek alátámasztani.

A koncepciós eljárásban a pécsi megyei uzsorabíróság külön tanácsa 1950. december 8-án, titokban megtartott, zárt tárgyaláson hozott ítéletet. Dr. Rihmer László, Wietorisz Róbert, Lugosi György bányamérnököket tíz, öt, illetve négy év, Mosonyi Sándor bányatechnikust három évi fegyházra ítélték.

Mivel szakértelmükre a bányaiparban továbbra is szükség volt, a fegyházban velük tervezőmunkát végeztettek, majd az Elnöki Tanács különrendelete alapján idő előtt szabadultak: Wietorisz, Lugosi és Mosonyi két év, Rihmer három év letöltése után. Szabadulásuk után teljes rehabilitációban részesültek és felelős beosztásokba kerültek.

A Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány munkájának köszönhetően mostantól az Ágoston téri központi bányászati emlékhely keleti oldalán emlékkő tiszteleg előttük. Emlékezve példamutató helytállásukra és szakmai alázatukra, amellyel a bányászmesterséget minden más elé helyezték és nehéz körülmények között, őket ellenségként kezelő környezetben is elvégezték a feladatukat és hozzájárultak a bányák működéséhez, vele együtt pedig Baranya és az ország fejlődéséhez.

Az Alapítványról: A Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány 2001-ben jött létre azzal a céllal, hogy megóvja és ápolja a mecseki szén- és uránbányászat épített és szellemi örökségét. Tagjai valamennyien az egykori bányaüzemek vezető szakemberei közül kerültek ki, akik elkötelezettek a város fejlődését generációkon át meghatározó bányász-szakma értékeinek megóvása és átörökítése mellett. Az Alapítvány tevékenységének nyomaival Pécsett és a környező egykori bányásztelepüléseken is találkozhatunk. Tizenöt év alatt összesen 77 emléktáblát és emlékkövet helyeztek el a bányászmúlt helyszínein, a 2006-os város napján rendezett bányásznapon pedig átadták a pécsi Ágoston téren a Központi Szén- és Uránbányászati Emlékművet. Nekik köszönhető a világszinten is egyedülálló bányász harangjáték, amely 13 mecseki (ebből 7 pécsi) toronyból csendül fel naponta többször. Munkásságuk kiterjed kiadványok készítésére és az egykori bányászok emlékeinek dokumentálására is.

Forrás: Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 968 megtekintés

Videó: 48 289 539 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919772

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh