Átadták csütörtökön a pécsi Szent Mór Katolikus Iskolaközpont új, 1400 négyzetméter területű tornacsarnokát. A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő intézmény 1,6 milliárd forintos beruházással megvalósult épületrészét Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa áldotta meg.

Udvardy György pécsi püspök köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az új tornacsarnok a teljes ember keresztény nevelését szolgáló lehetőség és feltétel. "Szeretnénk és akarunk jól sáfárkodni ezekkel a javakkal, és szeretnénk azokat az egyház küldetésének megfelelően felhasználni" - hangoztatta a főpásztor.   

Az 1,6 milliárd forintos összköltségéből 900 milliót az Európai Unió, 650 milliót a magyar kormány, 65 millió forintot pedig az egyházmegye biztosított a beruházáshoz. További 250 millió forintos pályázati forrásból informatikai és laborfejlesztéseket végeznek az iskolaközpontban, valamint hangszereket és oktatási segédeszközöket is beszereznek -  - ismertette a püspök.   

Udvardy György emlékeztetett arra, már épül az iskolához közeli Szent Mór óvoda új, mintegy 800 millió forintos, 1200 négyzetméteres épülete. Szavai szerint ehhez hasonló fejlesztéseket terveznek Tamásiban, Pakson, Szekszárdon és Mohácson is. Az ünnepségen Michael August Blume a beruházást méltatva egyebek mellett arról beszélt, az új tornacsarnokban a diákok azt is megtanulhatják, hogy egymásra vannak utalva.   

Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárának beszéde szerint az iskolaközpont bővítése méltán hirdeti az "ép testben ép lélek" mondás örök igazságát. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a csarnokavatót a Pécsi Egyházmegye második püspöke, Szent Mór emléknapján tartották, akinek életművében, miként az iskolaközpont működésében is, "a hit hűsége és a haza iránti elkötelezettség nyilvánult meg". Az egyházmegye mindig is gondos és jó gazda volt - jelentette ki az államtitkár, aki felidézte, hogy az intézmény kilenc óvoda, tíz általános iskola és négy gimnázium fenntartója.   

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester az eseményen a többi között arról beszélt, hogy a magyar kormány felvállalta a családok támogatásának küldetését, majd méltatta az új épületrész kivitelezését, kitérve arra is, hogy a tornacsarnok harmonikusan illeszkedik a belvárosi épített környezetbe. A hétszáz diákot oktató Szent Mór Katolikus Iskolaközpont új tornacsarnokával és a hozzá tartozó kiszolgálóhelyiségekkel együtt mintegy 1400 négyzetméterrel bővült az 1746-ban készült épületegyüttes. A szabványos kosárlabdapálya méretű épület nemcsak a mindennapi testnevelés feltételeit biztosítja, hanem rendezvénytérként is funkcionál majd, tetején pedig udvart létesítettek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 67 430 621 megtekintés

Videó: 41 183 143 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6052059

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh