A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben ingyenes vetítés keretében mutatják be csütörtök este Gerebics Sándor A régi fény ragyogjon - Szigetvár 1566 című 50 perces dokumentumdrámáját.

Mint az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Gerebics Sándor felidézte, a film Hóvári János, a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnökének felkérésére készült. Az alkotás különlegességeként említette, hogy az ismertterjesztő csatornákon népszerű dokumentumdráma műfaja mellett döntöttek: a film végvári játékon és a szakértői megszólalásokon keresztül rekonstruálja az akkori történelmi eseményeket.   

A neves szakértők - köztük Hóvári János, Fodor Pál, Négyesi Lajos hadtörténész és Varga Szabolcs történész - mellett a filmben mintegy ötszáz szigetvári hagyományőrző is szerepel. A film ősbemutatóját tavaly októberben tartották Nagykanizsán, Szigetváron decemberben tűzték műsorra - jelezte a rendező.   

Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs kultúráért felelős alpolgármestere egyebek mellett hangsúlyozta: a vetítés célja, hogy a pécsi fiatalok figyelmét felhívják Zrínyi Miklós és a Szigetvárt 1566-ban védők hősies helytállására. A filmbemutató az ismertterjesztés mellett "a nemzeti identitás megerősítéséről és a nemzeti önismeretről is szól" - tette hozzá.   

Fazekas Róbert, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének fideszes alelnöke Szigetvár kapcsán beszámolt arról, hogy az ottani vár eddig 650 millió forintból megvalósult felújításának következő fázisához várhatóan újabb - 800 millió forintos - forrás érkezik.   

Nagy Csaba, Szigetvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a szigetvári felújítások mögött húzódó emlékezetpolitikai koncepciót hiánypótló módon, művészi igényességgel egészíti ki Gerebics Sándor filmje. Varga Szabolcs történész pedig a magyar-horvát kapcsolatok szempontjából méltatta az alkotást, valamint Zrínyi Miklós személyét.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 681 224 megtekintés

Videó: 48 892 260 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7021666

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh