Az Állami Számvevőszék április 24-25-én egyszerre hozta nyilvánosságra 63 város pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről, valamint 8 település gazdálkodásának pilot (próba) ellenőrzéséről szóló jelentését. A vizsgált városok között Komló is megtalálható.

A vaskos kiadvány a 2007 és 2010 közötti időszak, illetve 2011 egy rövid időszakának tendenciáit elemzi elsősorban a költségvetés és a gazdaság oldaláról.

A jelentésből kiderül, hogy az önkormányzat pénzügyi egyensúlyi helyzete rövidtávon nem biztonságos, a pénzügyi egyensúly rövid távú helyreállítása és hosszú távú fenntarthatósága intézkedéseket igényel. A jelentés javaslatokat is tartalmaz a város vezetése számára, mely a pénzügyi egyensúly megtartására fókuszál.

-E javaslatok között szerepel többek között, hogy a képviselő-testület elé reorganizációs programot kell terjeszteni a kedvezőtlen pénzügyi folyamatok megállítására, a pénzügyi helyzet gyors stabilizálására. Szükséges további bevételszerző és kiadáscsökkentő lehetőségeket feltárni, valamint egyensúlyi (elkülönített) tartalékot kell képezni az adósságszolgálat teljesítése érdekében.

Polics József polgármester összefogott, jól használható anyagnak nevezte a jelentést, ami az éppen esedékes ÖNHIKI-s pályázatoknál is segítségül szolgált. Kiemelte, hogy az összegzésben megfogalmazott javaslatok közül, a hátrahagyott másfél évben többet teljesítettek, ugyanakkor például a svájci frank árfolyamának mozgásait a hitelfelvételkor nem lehetett előre kalkulálni. A rövidlejáratú hitelek hosszú távúvá alakítása pedig a hitelezőinknek nem érdeke.

Polics József úgy látja, hogy a város sok területen „elment a falig”, nincsenek tartalékok, csak külső (kormányzati) segítséggel oldhatók meg bizonyos problémák.

Az elkészített összegzés itt olvasható: Kattintson ide...

A városok összesített elemzéséből kiderül: a városi önkormányzatok együttes pénzügyi egyensúlyi helyzete az ellenőrzött időszakban kedvezőtlenül változott. A folyó költségvetésük egyenlege (működési jövedelem) a 2007-2010. évek között forrástöbbletet mutatott, azonban a 2007. évi 60 Mrd Ft-ról 2010-re 37 Mrd Ft-ra esett vissza, és a 2010. évben már nem nyújtott fedezetet a tárgyévben jelentkező törlesztési kötelezettségek teljesítésére. A működési jövedelem kedvezőtlen alakulására hatással volt az önként vállalt feladatok viszonylag magas mértéke, annak ellenére, hogy az önként vállalt feladatok aránya a 2007-ről 2010-re 24,5%-ról 23,2%-ra csökkent.

A városok kötelező és önként vállalt feladatellátásában a gazdasági társaságok egyre nagyobb szerephez jutottak, 2007-ben 445, ezzel szemben 2010-ben 586 gazdasági társaság látott el városi önkormányzati feladatot. A közfeladatok gazdasági társaságba történő kiszervezésével a gazdálkodás, a pénzügyi helyzet kockázatai kikerültek az önkormányzati alrendszerből, de a társaságok működésében jelentkező problémák közvetett kockázatot jelenthetnek a városok számára.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 918 653 megtekintés

Videó: 49 081 933 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7057200

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh