Az „Így méhészkedem” elnevezésű, hagyományos, évente megrendezett méhészeti esemény legújabb állomása ezúttal Mecsekfalun volt. Alt Zoltán házigazda kiváló feltételeket teremtett a térségből érkezett méhészek szakmai napjához.

Közel harminc méhész vett részt az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Komlói Helyi Szervezete és Alt Zoltán komlói tag által rendezett szakmai napon. A szervezet nevében Menyes Vilmos elnök nyitotta meg a rendezvényt. Az aktualitások ismertetése után – a hagyományokhoz híven – a házigazda mutathatta be tevékenységét. Alt Zoltán, méhészete kialakulásának rögös útját tárta a résztvevők elé, beszélt a rakodó- és fekvőkaptáros méhészeti technikákról, majd külön fejezetet szentelt a kaptárak legveszélyesebb kártevői, az atkák elleni harcnak.

A szakmai napon sok szó esett a méhésztársadalmat sújtó szárazságról és fagyokról. Különösen az utóbbi okozott károkat az akácosokban, emiatt idén országos viszonylatban is drámaian kicsi lesz az akácméztermés. Ez minden bizonnyal az árak emelkedésével jár.

Elhangzott a fórumon, hogy az erősebb méhcsaládok jelenleg a repcésekben hordanak. A méhészek reménykednek még, hogy – bár sok helyen gond van vele is - repcemézzel tölthetik ki az akácméz hiánya okozta űrt. Már csak azért is fontos lenne ez, mert a közelmúltban megjelent tanulmányok szerint, a repceméz lúgos kémhatása remekül közömbösíti az emberi szervezetben kialakult savas hatást, így talán nagyobb kereslet nyilvánul meg iránta.

Alt Zoltán a közeljövő feladataival kapcsolatban elárulta, hogy a nyári időszak elején a méhcsaládokat az ország más részébe telepítik, ahol a szintén népszerű selyemfű-mézhez gyűjtenek a méhek, majd hazatérve a hárs következik.

További hír a méhészek háza tájáról, hogy megkezdődött a komlói Mézes Nap szervezése, mely a Komlói Napok keretében már 6. alkalommal várja majd a mézkedvelőket. Idén is megrendezik a méz és méhészeti termékek versenyét, valamint sor kerül egy székesfehérvári bemutató-méhészet látogatására. Hagyomány már, hogy decemberben a „Legyen minden nap mézes nap” rajzversennyel és mézkirálynő választásával zárja az esztendőt az OMME Komlói Helyi Szervezete.

A fagykárok miatt idén jóval kisebb termés várható országos szinten akácmézből, ami az árak emelkedését hozhatja. A témában a komlói méhészek legutóbbi szakmai napján Menyes Vilmost, az OMME Komlói Helyi Szervezetének elnökét kérdeztük:

- A környezetünkben még nem jelentkezik, de sok olyan információ látott napvilágot, hogy a piacokon az 1500-1600 forintos termelői akácmézet (a tavalyról maradt termést) már most 1800-2000 forintért árulják. Arra hivatkozva, hogy az idén nem lesz akácméz. Véleményem szerint ez nem korrekt piaci magatartás.

- Az biztos, hogy a fagykár befolyásolja majd az árakat, hiszen az idei évben gyakorlatilag el fog tűnni az akácméz a polcokról, mivel nem csak Baranyában, hanem az ország minden területén elfagyott az akác. A másodvirágzásból viszont már nem lesz számottevő mennyiség.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 755 636 megtekintés

Videó: 48 954 429 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032337

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh