Az új pécsi vásárcsarnok megépítéséhez szükséges kiegészítő forrásról is döntött szerdai rendkívüli ülésén a baranyai megyeszékhely önkormányzatának közgyűlése, ennek értelmében megindulhat a több mint hárommilliárd forintból, javarészt fejlesztési forrásból finanszírozott létesítmény kivitelezése.

A pécsi belvárosban, a jelenlegi piaccsarnoktól délre eső területen megvalósuló beruházáshoz a területi- és településfejlesztési operatív program (top) pályázatán 2,5 milliárd forintot nyert el a város még 2016 végén, az akkori tervek szerint az összeg teljes egészében fedezte volna a beruházást.  

Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) polgármester, előterjesztő beszámolt róla: a kivitelezéssel kapcsolatos közbeszerzésen múlt év nyarán - az előző városvezetés idején - hirdettek győztest, de a nyertes B Build & Trade Kft. valamivel több, mint hárommilliárd forintos ajánlata miatt kiegészítő forrás bevonása vált szükségessé.  

Az önkormányzat a különbözet csökkentése érdekében tartalékforrásokat mozgósított, egyúttal többlettámogatási igényről szóló szerződésmódosítási kérelmet nyújtott be. Utóbbi elbírálása még nem történt meg, mondta a városvezető, az önkormányzat így maga biztosítja a hiányzó, közel 420 millió forintos plusz forrást. A polgármester rámutatott: azért kellett dönteni, hogy a top-forrást - annak felhasználási határideig - 2022 végéig a beruházásra fordíthassák. Megjegyezte: bíznak abban, hogy a későbbiekben megkapja az önkormányzat az igényelt többletforrást, így a most - hitelkeret terhére - biztosított pénzt a jövőben más célra fordíthatják.  

A kivitelezésre kiírt közbeszerzés eredményességéről szóló tájékoztató szerint a több mint 13 ezer négyzetméteres telken megépíteni tervezett új pécsi vásárcsarnok 5600 négyzetméteres alapterülettel nyílik majd meg, és csaknem hetven parkolóhely és hűtőház tartozik majd hozzá.  

Az ülésen döntöttek a város múlt évi költségvetésének végrehajtásáról és a 2020-as büdzsé - egyebek mellett a  koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben elrendelt pénzátcsoportosítások miatt szükségessé váló - módosításáról is. Az előterjesztés szerint az eredeti költségvetéshez képest a 63 milliárd forintos bevételi és kiadási főösszeg 4,5 milliárd forinttal emelkedik.  

A közgyűlés emellett határozott arról is, hogy pályázatot ír ki a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) ügyvezetői álláshelyének betöltésére; előbbi megbízatása jövő februárban, utóbbié idén szeptemberben lejár. A három városi rendelőintézetet működtető Pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények főigazgatói posztjára szintén pályázatot írt ki a közgyűlés, ugyanis az előző vezető jogviszonya július végén áthelyezéssel megszűnik.  

A koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet idején szolgálatot teljesítő szociális dolgozók egyszeri, 25 ezer forintos kereset-kiegészítéséről is határoztak a képviselők, így összesen több mint hétmillió forintot biztosított számukra a város.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 711 megtekintés

Videó: 48 297 632 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920417

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh