Színes, széles bázison alapuló a német kisebbségi nyelv és kultúra ápolása Komlón. Ezt támasztja alá, hogy a legutóbbi tíz év folyamán nem csökkent a németül tanuló gyerekek száma városunkban. Nemzetiségi napot tartottak a Mecsekjánosi Óvodában.

Schalpha Anett óvodavezető köszöntőjét követően a házigazda helyi óvodások német nyelvű műsorával indult a nemzetiségi nap Mecsekjánosiban.

A színes program az intézmény udvarán folytatódott, ahol a házigazdák kellemes környezetben vendégelték meg a szülőket, a szakmát képviselő pedagógusokat, német vendégeket. A kellemes élő háttérzenéről – a négy komlói együttesből, erre az alkalomra összeállított – meglepetés zenekar gondoskodott.

A Kenderöld-Somági Általános Iskola tánccsoportja tartott bemutatója előtt németül és magyarul is köszöntötte a vendégeket Ábel János, a Német Kisebbségi Önkormányzat vezetője. Nagyra értékelte a nemzetiségi nap létrejöttét. Beszédében kiemelte, hogy a mecsekjánosi intézménybe járó gyerekek egy olyan alapot kapnak, amivel az életben is tudnak majd boldogulni. Elsajátítanak egy világnyelvet, ráadásként kapnak egy nemzetiségi kultúrát.

„Ennek jó ágy van Mecsekjánosiban, mert itt sokan beszélik a nyelvet. Adottak a kultúra feltételei, amit az óvoda vezetése jól felismert. Ez egy autentikus kulturális többlet, amit nagyra kell értékelni – hangsúlyozta Ábel János. Hozzátette: Figyelemreméltó, hogy bár a gyerekek létszáma drasztikusan csökken városunkban, a német nemzetiségi nyelvet tanulók száma nem változott az elmúlt 10 évben. Közel hatszázan tanulják rendszeresen a német nyelvet és kultúrát.

A kulturális bemutatókon kívül a szakmai kérdések is szóba kerültek. A Baranyai Pedagógiai Szakszolgálat német nemzetiségi óvodapedagógusok számára rendezett továbbképzést az intézményben a nap folyamán.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 753 577 megtekintés

Videó: 48 953 336 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032195

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh