December 11-én a Müpa felkérésére Budapestről, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremből jelentkezik online a pécsi zenekar.

Emlékül című ünnepi koncertjük az élő közvetítés segítségével szinte bárhonnan követhető. Az ünnep apropója egy kettős évforduló: december 9-e jeles nap a zenekar és a zenebarátok számára, e napon csendült fel tíz évvel ezelőtt az első nyilvános hangverseny a nemzetközi színvonalú Kodály Központban, másrészt ezen a napon ünnepli a zenekar alapításának az évfordulóját, ezzel a jövőre 210 éves zenekar jubileumi évébe lép.

1811-ben ezen a napon adta első koncertjét a város akkori zenekara, a mai Pannon Filharmonikusok jogelődje, a Bécsből áttelepült Mozart-kortárs és Haydn-tanítvány Lickl György (Johann Georg) által alakított Zeneművész Társaság. A zenekar a város gazdag zenei és zenekari múltjának legjelentősebb képviselője, az idén tíz éves Kodály Központ rezidens együttese. Ezt a napot tekinti tehát az együttes a születésnapjának, és igyekszik időről időre jeles koncertekkel megünnepelni az eseményt. 2010-ben ez a nap egybeesett tehát az első Kodály Központban tartott hangversennyel is. A nagy megnyitó előtt ez afféle főpróba-koncert volt, amikor a legnagyobb műsorszám és az ünnepelt maga az épület volt.

„Idén ez egy kicsit olyan érzés, mint amikor az ünnepelt egy nagyszabású születésnapi összejövetelt szervez, de a meghívottaknak valójában nincs hova menniük. Az egyik ünnepelt maga az épület, a zenekarunk otthona, önmagában egy virtuóz remekmű, létrejöttével a város és az ország egyaránt egy emblematikus koncerthelyszínnel gazdagodott. A másik ünnepelt pedig az épület lelke, maga a zenekar. Szerencsére az élő közvetítés segítségével mégis együtt lehetünk a közönséggel az online térben.” – nyilatkozta Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója.

Ebben az évben igazán speciális, nehéz körülmények között dolgozik a zenekar, bár elérkezett a jubileum, a zenekar alapításának évfordulója, az épület megnyitásának tízéves évfordulója, de közönség nem léphet az épületbe, így ez az ünnep visszafogottsága miatt is különleges. Bár Pécs város, az ország, vagy túlzás nélkül állítható, hogy Európa egyik kiemelkedő koncerthelyszíne az egyik „ünnepelt”, a Kodály Központ, idén ehhez a naphoz kapcsolódóan hangversenyével nem itt, hanem Budapesten ünnepel a Pannon Filharmonikusok, az esten Bogányi Tibor vezető karmester dirigál.

Mit ad emlékül a zenekar a közönségnek ezen a koncerten? Egyrészt Ludwig van Beethoven fényes hangvételű Házavatás-nyitányát, amely eredetileg egy színház megnyitására készült, másrészt számtalan jelentős koncertterem vette már szívesen megnyitásához vagy annak jubileumához. A nyitány pompája talán többekben felidézi a Kodály Központ birtokba vételének emlékét is.

A műsor további részében visszaemlékezhetünk az épület nyitókoncertjére, melyen ugyanúgy Beethoven Esz-dúr zongoraversenye hangzott el, ugyanígy Ránki Dezső kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész szólójával, személye összekapcsolja tehát az egykori és a decemberi koncertek emelkedett és jelentőségteli hangulatát. Tovább árnyalja a zenei program megértését az eddigi aktualitásokon túl az, hogy idén ünnepli a világ Beethoven születésének 250. évfordulóját. 

Grandiózus, utolsó „Emperor” zongoraversenyében a szerző egy rendkívül nemes, érzelmekkel teli szólamot komponált az előadónak. Nem véletlenül kapta a mű később az „Emperor”, azaz „Császár” melléknevet, hiszen a zongora valóságos császárként van jelen a zenekarban.

Az V. Esz-dúr zongoraverseny korának egyik legnagyobb szabású versenyműve. Végül Robert Schumann II. (C-dúr) szimfóniája hangzik el. Ezt a művet Schumann szinte gyógyírként komponálta első súlyosabb depressziós korszakából való kilábalásként. A szimfónia alapgondolata az élni akarás. És mi is lehetne aktuálisabb mondanivaló egy ilyen kettős jubileumon?

A december 11-én pénteken, 19.30 órakor kezdődő élő közvetítés ingyenesen megtekinthető lesz a zenekar és a Müpa youtube csatornáján, valamint a Müpa honlapján  (mupa.hu/media/mupa-home). Az oldalon pontosan 19:30 órakor fog megjelenni a Müpa Live felirat, erre kattintva lehet csatlakozni a közvetítéshez.

Az első pár percben a nyitóképen elolvashatjuk az est közreműködőit és a koncert műsorát, majd egy rövid konferálást követően elkezdődik maga a koncert. Természetesen a zenekar honlapján, a www.pfz.hu oldalon további információkat talál a közönség a koncert programjáról, az élő közvetítésről, valamint erről az oldalról is elérhető lesz az online esemény.

Hagyományteremtő céllal hozta létre és adta át első alkalommal a Lickl-díjakat a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Horváth Zsolt 2016. december 9-én, a zenekar fennállásának 205. évfordulóján. Az elismerés minden évben három kategóriában – művész, menedzsment tag és civil – kerül kiosztásra és az elmúlt évek alatt 18 díjazott vehette át a zenekar felkérésére, a Németh Klára képzőművész által gyártott, egyedi tervezésű tűzzománcból készült emléklapot.

Idén december 9-én, szerda délelőtt ötödik alkalommal került sor a díjátadóra, az eseményen készült felvételeket este 19.00 órakor láthatják az érdeklődők online a zenekar közösségi oldalán és youtube csatornáján. A zenekar alapítójáról, Lickl Györgyről elnevezett díj az egykori vezető szellemiségét hivatott életben tartani és megidézni minden díjátadó során és egyúttal elismerni az együttes művészeinek és menedzsmentjének, valamint a zenekarral tágabb körben együttműködőknek társadalmi szerepvállalását.

A zenekar idén az első Lickl díjait azoknak a csapatoknak adta át, akik precizitásukkal, gondosságukkal a háttérből járulnak hozzá a koncertjeik sikeréhez. A díjjal köszönetet mondtak a Kodály Központ színpadáért felelős kollégáknak, és vezetőjüknek Regényi Gábor főszcenikusnak, a hangtár mindenkori munkatársainak, és vezetőjüknek Baranyai Zoltánnak, valamint a világosításért felelő kollégáknak, és vezetőjüknek, Láng Istvánnak.

A muzsikusok közül választott idei Lickl-díjas olyan, mint egy mesebeli kaleidoszkóp, sokoldalúságával meglepi a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. Többszörös közönségdíjas, aki a koronavírus bezártságát nem börtönként, hanem lehetőségként élte meg, és a családi zenekar fejlesztésére fordította.

Neki köszönheti a közönség a napokban látható Adventi Kalendárium ötletét és önzetlen megszervezését. A tíz év alatt többszáz Csigaház Csigapójaként a város csemetéinek zenei nevelésében maradandó művészi munkát végzett, ő Kiss Szabolcs harsonaművész.

A zenekar menedzsmentjének idei díjazottja talán a legtöbb koncerten volt jelen személyesen, de nem a színpadon, nem is a nézőtéren. A komolyzenészekre jellemző perfekcionizmussal dolgozik, rendet teremt a több ezer bérletes és jegyvásárló sokszor egyenként eltérő igénye és elvárása között.

A covid az évtizedes szakmai tapasztalatokat és kiszámíthatóságot rombolta le, a változások és új értékesítési útkeresések nagy kihívás elé állították. Többek között neki köszönheti a közönség, hogy a pótkoncertek, a jegyvisszaváltások, az élő közvetítések pontos rendszerben működnek. Az idei Lickl-díjas ebben a jubileumi évtizedben, és ebben a nehéz évben is hősiesen helytállt értékesítési menedzserként, hostess vezetőként és jegypénztárosként egyaránt, ő Tátrai Blanka értékesítési menedzser.

A korlátozások ellenére kapcsolatban maradhatnak a zenekarral és muzsikájával továbbra is természetesen a honlapján (pfz.hu), a kisfilmeket és sok-sok zenét kínáló zenei youtube csatornáján (youtube.com/user/pannonphilharmonic), élő közvetítései segítségével, valamint a közösségi médiában.

Forrás: Pannon Filharmonikusok

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 074 189 megtekintés

Videó: 48 303 038 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921060

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh