Környezetbarát, tisztán elektromos meghajtású, hazai gyártású szállítóeszköz prototípusát tesztelték a Mecsekerdő szakemberei egy szakmai bemutató során.

Az új generációs gép a Mecsekerdő fenntarthatóságot, az erdők természetességét megőrző gazdálkodását segítő eszköz lehet a jövőben.
 
Az erdőben végzett munka fontos része a kitermelt faegyedek „közelítése” – szállításuk a kitermelés helyétől a közúti járművekkel elérhető pontig – és a faanyag mozgatása erdőterületen. Az erdei ökoszisztéma, a talaj védelme érdekében ezt a feladatot minél kíméletesebben kell elvégezni. A Mecsekerdőnél most bemutatott új szállítóeszköz nemcsak ennek a követelménynek felel meg, hanem tisztán elektromos hajtása révén a legteljesebb mértékben környezetbarát is.  

A kisméretű, könnyű és egyszerű konstrukció legnagyobb újdonsága, hogy elektromos meghajtásának köszönhetően nincs szennyezőanyag-kibocsátása, a munkavégzéssel járó zaj pedig minimális. További energiamegtakarítást tesz lehetővé, hogy a speciális gép egy közepes terepjáróval, de akár személygépkocsival vontatott nagyobb utánfutóval is a munkavégzés helyszínére vontatható, nincs szükség nagyméretű szállító kamionokra, ezzel az erdőre ható környezetterhelés a jövőben csökkenthető.

A munkagép megfelel a faegyedek és az erdő védelmével kapcsolatos elvárásoknak is. A faanyagot megemelve szállítja, így a vonszolással nem sérti fel a talajt, nagyméretű gumikerekei pedig megakadályozzák a talaj tömörödését és kímélik az erdő újulatát, védett természeti értékeket. Mivel oldalirányban egyetlen szerkezeti elem sem nyúlik túl a gumikerekeken, így a sűrű erdőben történő mozgás közben is minimális a hátramaradó fatörzsek sérülésének veszélye.

Az alacsony előállítási költségű, rádióval vezérelhető jármű GPS-el és radarral is felszerelhető, így alkalmas a precíziós, vagy intelligens munkavégzésre.

A Mecsekerdő energia- és környezettudatos vállalatként szívesen ad teret olyan eszközöknek és technológiáknak, amelyek a természetes folyamatokra alapozott, fenntarható erdőgazdálkodást támogatják. Az elektromos meghajtású, az erdei környezetet kímélő munkagépek gyakorlati próbái részei ennek a törekvésnek – mondta Ripszám István, a Mecsekerdő vezérigazgatója az új gép bemutatója kapcsán.

Forrás: mecsekerdo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 568 539 megtekintés

Videó: 48 752 857 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6994966

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh