Európában idén jegyezték fel a legsúlyosabb erdőtüzeket azóta, hogy 2006-ban megkezdték a természeti tűzkárok közös regisztrálását - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Nehéz nyarunk van, idén eddig több mint 700 ezer hektár erdő és termőterület égett le Európában - idézte Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost az Európai Bizottság közleménye.

Franciaországot és Spanyolországot érintették idén a legsúlyosabb erdőtüzek. Franciaországban idén ez idáig már kétszer annyi terület vált erdőtüzek martalékává, mint 2021-ben, Spanyolországban pedig több mint háromszor annyi - emelte ki Lenarcic.

Tájékoztatása szerint öt uniós ország kért segítséget erdőtüzek oltásához az EU többi tagállamától. Az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében a tagállamok 369 tűzoltót, 29 repülőgépet, 105 tűzoltáshoz használható járművet és nyolc helikoptert biztosítottak a bajba jutott országoknak a további tűzkárok megelőzéséhez.

Hozzátette, hogy az EU Copernicus nevű műholdas rendszerének térképészeti szolgáltatását 15 országban 46 alkalommal aktiválták erdőtüzek lokalizálásához. Július és augusztus folyamán pedig mintegy 150 bolgár, román, német, francia, finn és norvég tűzoltót vezényeltek Görögországba a helyi tűzoltók támogatására.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyári erdőtűzszezon hagyományos vidéke, azaz a mediterrán térség mellett egyre gyakrabban csapnak fel a lángok a kontinens középső és északi részének erdeiben is - emelte ki az uniós bizottság.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 380 megtekintés

Videó: 47 973 618 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887994

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh