Az utolsó, önkormányzati tulajdonban lévő barnamezős egykori bányaterületnek sikerült új funkciót találni a komlói Juhász Gyula utcában.

Kettős szerepkörbe került a korábban elhagyatott, romos telek: közösségi térként és gazdasági inkubációs központként működik párhuzamosan. A projekt első lépésében romos épületek elbontását és a balesetveszélyes terület kármentesítését végezték el a szakemberek, ezután az építkezés következett.

A tervezés és az előkészítés során szabadidős programok sorát rendezték a játszótérteszttől a park piknikig, amelyeknek az is célja volt, hogy felmérjék, a komlóiak pontosan milyen eszközöket látnának szívesen az új, Juhász Gyula utcai parkban.

A hivatalosan átadott két új épületben komlói cégek vehetik bérbe az irodahelyiségeket és kezdhetik meg itt a működésüket. Jutott hely egy gyártócsarnoknak és egy játszóháznak is – ezekhez már üzemeltetőt is talált a város. Az inkubátorház fontos funkciót tölt be Komló gazdaságfejlesztési erőfeszítéseiben, hiszen hiányt pótol azzal, hogy korszerű körülményeket és megfelelő infrastruktúrát biztosít a cégeknek.

Az új épületek melletti, korábban gondozatlan területet a kivitelezés során gondosan elegyengették és parkosították. Egyik felén még tavaly ősszel a városi környezethez és a helyi növényvilághoz illeszkedő facsemetéket ültettek el, a másik felén pedig padokat és sporteszközöket helyeztek ki.

Az ugyancsak hiánypótló szerepet betöltő szabadidőparkban több mint féltucat különféle szabadtéri sporteszközt telepítettek a projekt során, ezek egy részét mozgássérültek, köztük kerekesszékben ülők is tudják használni. Az edzőpark mellett egy 200 méter hosszú, rekortánborítású futókör áll a sportolók rendelkezésére.

A Juhász Gyula utcai létesítmények kialakítását és a kapcsolódó programokat a TOP-2.1.1-15-2016-BA1-00001 számú, „Szabadidőpark és Vállalkozók Háza Komlón” című, 960 408 873 forint összköltségvetésű európai uniós projekt finanszírozta.

A projekt zárórendezvényén György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, Polics József polgármester, Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Notheisz Gábor, a rövidesen megnyíló játszóház és a gyártócsarnok üzemeltetője adták át a szabadidőparkot a komlóiaknak.

A számos kísérőprogram között gyermeksport-versenyek, a környék növényvilágával és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások és a helyi kórház Egészségfejlesztési Irodájának szűrővizsgálatai kaptak helyet. A kültéri sporteszközök helyes használatát gyógytornász tanította meg az érdeklődőknek.

A városvezetés tervei szerint a most átadott beruházás lesz a magja a több lépcsőben kialakítandó Hét Domb Szabadidőközpontnak. A Nagy László és az Altáró utcák közötti erdőben már működik egy terepkerékpáros pálya, amelyet további szakaszokkal fognak bővíteni. Az épületek előtti területre pedig egy, akár nemzetközi versenyek megrendezésére alkalmas úgynevezett pumpapálya, kerékpáros és gördeszkás ügyességi létesítmény épül – hasonló a Körtvélyesben tavaly év végén átadotthoz.

A hosszabb távú tervek része még egy sportlőtér (ami működött már régebben ezen a területen) és egy kilátó megépítése is. Az önkormányzat becslései szerint a következő európai uniós költségvetési ciklus és az Aktív Magyarország program forrásai a fedezetet is biztosítják mindezekhez.

Forrás: Komló Város Önkormányzata

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 516 megtekintés

Videó: 48 295 258 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920215

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh