Elkezdődött a pincétől a padlásig teljesen megújuló József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény látogatóközponttá alakítása. A beruházás részleteiről és a munkák megkezdéséről Polics József polgármester és Steinerbrunner Győzőné intézményvezető tartott sajtótájékoztatót.

– A folyamatosan bővülő és fejlődő Komlón egy újabb beruházást indítottunk el. Ez a teljesen új profil reményeink szerint a turisztikai kínálatot fogja bővíteni – e szavakkal kezdte a polgármester a sajtó tájékoztatását. – A beruházás 2020 őszén kezdődött, amikor kormányzati egyedi támogatással négy kiemelt beruházáshoz közel három és félmilliárdos támogatás érkezett, melyből a látogatóközpont építése mintegy 900 millió forintot jelent. Elkészültek a kivitelezési tervek, lebonyolítottuk a közbeszerzési eljárást, egy hónappal ezelőtt pedig megkötöttük a vállalkozási szerződést. Az önkormányzat ehhez a beruházáshoz a nyilvánosság biztosításához szükséges keretet, pár millió forintot tett hozzá. A beruházással az volt a célunk, hogy a rozsdás Komlónak elképzelt település képét megváltoztassuk úgy, hogy a gyökereinknél maradjunk, hisz Komló nem lenne ekkora település, ha nem lett volna a bányászat. A bányászat során talált Komloszaurusz a dino programot indította el. Tervünk, hogy jövő nyárra megnyíljon ez az új, nemzetközi szintű látogatóközpont.

– Egy közel tíz éves álom kezd valósággá válni, én úgy gondolom, hogy az országban egyedülálló közgyűjteményt fogunk létrehozni – mondta Steinerbrunner Győzőné intézményvezető. 6-8 évvel ezelőtt volt egy gyerek- illetve felnőtt könyvtár, az emeleten pedig két muzeális gyűjtemény, melyek Komló helytörténetét, illetve természettudományát hivatottak bemutatni. Azóta gyarapodtunk, nyolc éve elkezdtük a Dinobirodalom projektet. Először egy játszóházat hoztunk létre, majd 30 millióból felújítottuk a gyerekkönyvtárat, mely XI. századi színvonalúvá vált. A Kubinyi Ágoston program segítségével bemutatásra került a helytörténeti gyűjteményben a Komlosaurus carbonis, az a dinoszaurusz, ami Magyarországon elsőként került felfedezésre még az ötvenes években. A hatvanas években azonosították be, és tiszteletből Komlóról és a szénről nevezték el.

A közgyűjtemények – könyvtár és muzeális gyűjtemények – együtt tevékenykednek, egy épületben vannak, tehát olyan színvonalon tudunk könyvtári szolgáltatást, múzeumi szolgáltatást, kutatási lehetőséget biztosítani, hogy néhány percen belül rendelkezésre áll 110.000 könyv, helytörténeti dokumentumok és digitalizált anyagok. És hogy a közgyűjtemények még egy új szintre emelkedhessenek, most következik a látogatóközpont.

Komlót a szén tette naggyá, a szén a múltunk, de reméljük, hogy be tudjuk úgy mutatni, hogy egy kicsit a jövőnk is lesz. Az új látogatóközpontban – ami a tetőtér beépítésével fog megvalósulni –, bemutatásra kerül a dinoszauruszok születésétől, kihalásától a szén keletkezésén át egy jégkorszaki bemutatóval Komló várossá válása, fejlődése és egészen a ma napig tartó állapota.

A látogatóközpontban négy terem kerül megvalósításra, az elsőben rövidfilmeket fogunk vetíteni, a következőben bemutatjuk a Komlosaurust és az egyéb dinoszaurusz leleteket is a Villányban talált leletekkel kiegészítve. A hosszú terem hivatott megjeleníteni a Mecsek hegység keletkezésétől a szén kialakulásáig a bányászati tevékenységeket, a bányász létet, a várossá válást és egészen a mai napig Komló helyzetét. Egy újabb teremben pedig bemutatásra kerül az őskorról, jégkorszakról szóló kiállítás.

Remélhetőleg a látogatottság növelésével a turizmust és Komló helyzetét is segíthetjük. Reméljük, hogy újra felkerülhetünk arra a palettára, mely Komlót gazdag, szép városnak minősíti. Nemcsak a külföldieknek és más településről ide látogatóknak szólnak programjaink, de az itt élők széles korosztályának gazdag programokat tudunk biztosítani. A látogatókat új előcsarnok, vásárlási lehetőségek (komlói kézművesek által előállított termékekkel), modern büfé várja. Itt akár esküvők, keresztelők, egyéb családi rendezvények lebonyolítására is lehetőség van.

– Ezentúl olyan rendezvényeket is képesek leszünk befogadni, mint konferenciák, oktatások, hiszen a rendezvényterem, kiállítóterem magas színvonalúvá válik. A játszóházat pedig folyamatosan bérbe tudjuk adni akár gyerekzsúrok, megtartására. Próbálunk egyfajta vállalkozó szellemet belevinni és a közgyűjteményeknek egyfajta új irányt mutatni – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Dinobirodalom, Komló

Látogatóközpont aula látványterve (Kép: Komlói Újság)

Dinobirodalom, Komló

Látogatóközpont, jégkorszak kiállítóterem látványterve (Kép: Komlói Újság)

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 075 680 megtekintés

Videó: 48 304 502 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921219

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh