Az Európai Uniónak tervet kell készítenie az uniós és a globális élelmezésbiztonság fenntartására, valamint Ukrajnába vezető, illetve onnan kiinduló élelmiszer- és áruszállítási folyosókat kellene létrehoznia - jelentették ki az Európai Parlament képviselői csütörtökön.

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén, 413 szavazattal, 120 ellenszavazat és 49 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint Ukrajna orosz megtámadása után az Uniónak sürgősen tervvel kell előállnia az EU élelmiszer-termelési stratégiájának újra gondolásáról.    

Arra figyelmeztettek, hogy az Oroszország által indított háború súlyos hatással lesz Ukrajna élelmezésbiztonságára, ezért jelentős mennyiségű humanitárius élelmiszersegélyt várnak az Uniótól és a nemzetközi közösségtől. Az EU-nak emellett az elzárt fekete-tengeri kikötők kiváltására Ukrajnába vezető, illetve onnan kiinduló élelmiszer- és áruszállítási folyosókat kellene nyitnia - vélekedtek. Az ukrán gazdálkodókat pedig el kell látni az Ukrajnában most nehezen elérhető vetőmagokkal, üzemanyaggal és műtrágyákkal - tették hozzá.   

A képviselők szerint a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború rávilágított, hogy a néhány beszállítótól függő Uniónak csökkentenie kell importfüggőségét és diverzifikálnia kell az importot. Az EP-képviselők továbbá felszólították az Európai Bizottságot, hogy ideiglenesen engedélyezze a mezőgazdasági termelést az "ökológiai fókuszterületeken", tegye lehetővé az állami támogatások rugalmasságát, valamint, átmenetileg tekintsen el a mezőgazdasági termelést megnehezítő zöldpolitikai stratégiáktól.   

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében leszögezte: a Fidesz EP-képviselőcsoportja támogatta a javaslatot, mert a jelenlegi háborús helyzetben csakis így lehet biztosítani az emberek élelmezését.   

Felhívta a figyelmet arra, hogy az indítvány egy pontban tartalmazott Magyarországot helytelenül kritizáló részt. Ezt a képviselőcsoport nem szavazta meg - közölte.   

"A határozat összességében realistán áll a jelenlegi helyzethez. Amikor háború veszélyezteti az élelmiszerellátást, akkor nem túlzó zöldpolitikai ábrándokra kell koncentrálni, hanem az emberek biztonságos élelmezésére. Ezért támogattuk a javaslatot" - tette hozzá Hidvéghi Balázs.   

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő a közleményében azt hangsúlyozta: a majd egy hónapja tartó háború óriási kihívások elé állította Ukrajnát és egész Európát. Súlyos a humanitárius helyzet és már látszik, hogy veszély fenyegeti az ukrajnai élelmezésbiztonságot - közölte.    

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Kárpátalja 1,2 milliós lakossága mellett a helyi szerveknek ellátást kell biztosítaniuk annak a mintegy félmillió embernek is, aki Ukrajna más területeiről menekült el, és Kárpátalján lelt menedékre. Az EU-nak minden segítséget meg kell adnia, hogy tartós élelmiszerek, gyógyszerek és üzemanyag jusson el a harcoktól mentes ukrajnai övezetekbe is, valamint pénzügyileg támogatnia kell azokat az országokat, köztük Magyarországot, melyek közvetlen szomszédként befogadják az ukrajnai menedékkérőket - tette hozzá Bocskor Andrea.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 197 403 megtekintés

Videó: 47 325 657 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6755320

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh