Egy francia ügyvéd, Francois Lafforgue szerint mostanra annyi nyilvánvaló káreset történt a Monsanto tevékenysége kapcsán, hogy az állam külön kártérítési alapot kellene létrehozzon azok számára, akik komolyabb károsodásokat szenvedtek a cég “termékei” miatt.

Az ügyvéd pénteke a Monsanto bűnösségét kimondó ítélet után nyilatkozott a sajtónak annak kapcsán, hogy a vállalat tevékenysége egyértelműen káros, és amennyiben nem tiltják be a működését, tömeges kártérítésre lehet szükség. Az ügyvéd pénteken érte el, hogy több évi pereskedés után véglegesen kimondják a Monsanto bűnösségét egy olyan esetben, melynek során az áldozat maradandó idegkárosodást szenvedett a Monsanto egy gyomirtójától. A per 2004 óta húzódik, ami látványos bizonyítéka annak, hogy az európai fogyasztó gyakorlatilag semmilyen érdekérvényesítési lehetőséggel nem rendelkezik a világ egyik legnagyobb biotechnológiai cégével szemben.

Lafforgue szerint a cég lobbi-tevékenysége olyan erőteljes Európában, hogy gyakorlatilag önmagában az igazságszolgáltatás elé állításuk is hatalmas eredménynek tekinthető, a felelősségre vonást pedig évtizedeken át is hátráltatni tudják. Az ügyvéd kifejtette, hogy a gazdák és általánosságban véve a mezőgazdasági munkások egyre több feljelentést tesznek a cég ellen, és láthatóan erőteljes állami beavatkozásra van szükség, hogy a gyártók egyáltalán felelősségre vonhatóak legyenek, az áldozatok pedig kártérítést kapjanak. Lafforgue szerint fontos, hogy a Monsanto kártékony tevékenysége nagy nyilvánosságot kapjon, de ennél még fontosabb, hogy az áldozatok megtegyék a feljelentéseket, mert az esetek tömegessé válása önmagában is kikényszerítheti az állami beavatkozást.

A pénteken lezárt eset a vállalat egy olyan terméke miatt történt, amit 2007-ben (három évvel a per kezdete után) betiltottak Franciaországban, de a vállalat mégis máig meg tudta akadályozni, hogy az áldozat kártérítést kapjon.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 071 694 megtekintés

Videó: 48 299 964 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920667

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh