Mintegy százezer érdeklődőt vonzott a vasárnap zárult Zsolnay Fényfesztivál Pécsett - tájékoztatta a szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. az MTI-t.

Azt írták: a hatodik alkalommal megrendezett, több száz programot magába foglaló négynapos eseményen több ezer négyzetméternyi vetített épülethomlokzat ejtette ámulatba a látogatókat.  

A fesztivál egyik szenzációja a Fény Útja elnevezésű rendezvény 20 állomása volt, ahol szemkápráztató fényfestések, fényinstallációk várták a vendégeket.  

Sok helyszínen központi szerepet kapott az interaktivitás, ilyen volt például a fényteniszezés és a fénygraffiti-készítés, de népszerűek voltak a világító óriástulipánok, a fényszőnyeg és az 5 ezer fénygömbből álló varázslatos alkotás az Árkád Pécs bevásárlóközpontban - emelték ki.  

Hozzátették, hogy "szívmelengető élmény" volt a Virágok Lászlónak című fényalkotás, amely a baranyai megyeszékhely idén elhunyt mosolygós Kórház téri virágárusnak, Jandó Lászlónak állított emléket.  

Kitértek rá, hogy minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a Fény Útja Extra helyszíneire, amelyekre több mint 3 ezren váltottak karszalagot.  

Sorok kígyóztak a Civil közösségek Házában megelevenedő fénylény előtt, az érdeklődők a Pécsi Galériában holografikus fényobjektumokat láthattak, míg a Jakováli Hasszán Dzsámiban meditatív hangulatban, a szőnyegeken fekve élvezhették a hangtálak és gongok rezgéseiből álló hangkompozíciót kísérő fényfestést - jegyezték meg.  

A közlemény kitért arra, hogy Spanyolország Los Romeras csapata nyerte meg a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőversenyt, amelynek döntősei a pécsi székesegyház homlokzatát "keltették életre" háromdimenziós fényfestéssel.  

A szervezők utaltak rá, a látogatók a fényprodukciók mellett újcirkuszi, utcaszínházi, zenés és fényszakmai programokon is részt vehettek, a Fénybütyköldében százak készítettek maguknak fényékszereket, világító emléktárgyakat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 691 286 megtekintés

Videó: 48 904 177 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023086

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh