Mintegy egymilliárd forint támogatást nyert el a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az immun-és endokrin-rendszer betegségeivel összefüggő kutatásainak folytatására - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény szerdán közleményben az MTI-t.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tématerületi Kiválósági Programnak köszönhetően további négy évre biztosított az az évek óta zajló projekt, amelyben biomarkerek azonosítását végzik a hormonális és az immunrendszer nyomon követésére, illetve biotechnológiai módszerekkel fejlesztenek diagnosztikai eljárásokat - írták.   

Az egyetem Berki Tímeát, a PTE professzorát, a projekt vezetőjét idézve hangsúlyozta: az immun- és endokrin-rendszer betegségei a harmadik leggyakoribb betegségcsoport a fejlett országokban.   

Főleg fiatal korban jelentkeznek, elhúzódó lefolyásuk miatt jelentős terhet rónak a társadalomra és az egészségügyre, megelőzésük, korai felismerésük, továbbá a kezelésük a betegek életminőségének, munkaképességének megtartását eredményezi - mutatott rá.   

Kiemelte, hogy az immun- és az endokrin-rendszer szabályozási zavara változatos kórképeket eredményez, ezek korai felismeréséhez keresik azon jelzőmolekulákat, mérhető biomarkereket, amelyek segítik a korai diagnózist, és esetleg terápiás célpontként is szolgálhatnak.   

A betegségek hátterében álló folyamatok részletes megismeréséhez a felfedező és klinikai kutatásokban dolgozók szoros együttműködésére van szükség, amelyet a PTE Klinikai Központ, valamint az Egészségtudományi Kar (ETK) Sport-egészségügyi és egészséggazdálkodási csoport kutatóiból álló multidiszciplináris hálózat képvisel - tette hozzá a professzor.   

A PTE közleménye kitért arra, hogy szakemberek az endokrin- és az immunrendszer normál és kóros állapotait jelző biomarkerek, a működéshez kapcsolható jelátviteli útvonalak és molekuláris eltérések mellett új célként vizsgálják a védőoltások immunrendszert befolyásoló hatását.   

Szintén cél az egészség megőrzésének, a fizikai aktivitás és a sport előnyös biológiai, társadalmi, gazdasági hatásainak vizsgálata, valamint a mozgásszervi és krónikus autoimmun és endokrin betegségekre gyakorolt hatásának vizsgálata - közölték.   

Hozzáfűzték: a kutatók emellett a betegségek társadalmi összefüggéseit is elemzik biostatisztikai módszerekkel.

Forrás: MTI

Fotók: Csortos Szabolcs / PTE

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 089 244 megtekintés

Videó: 48 318 738 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923344

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh