Tizenkét napos nyelvi gyakorlaton vettek részt a németországi Neckartenzlingenben a Kenderföldi-Somági Általános Iskola diákjai.

Immár több mint két évtizedes hagyományra tekint vissza a kenderföldi intézmény és testvérvárosunk gimnáziuma és reáliskolájának kapcsolata.

A huszonhárom fős komlói diákcsoport elsődlegesen a nyelvtanulás, az eddig tanult nyelvi ismeretek alkalmazásának szándékával indult útnak Komlóról. A szeptember 24-től október 5-ig tartó nyelvgyakorlat során a komlói gyerekek német partnereik családjainál vendégeskedtek, akiknél az iskolai óralátogatásokhoz hasonlóan, csak német nyelvi ismereteikre hagyatkozhattak. A hazatért gyerekek elmondták, hogy elsősorban a szókincsük gyarapodott a közel két hét folyamán, halkan hozzátéve, hogy különösen a fiatalos német szleng használatában léptek előre.

Az irányított programok során a Ritter „csokigyárban” saját tervezésű édességet készíthettek, emellett az út elmaradhatatlan részeként, a Mercedes Benz stuttgarti gyármúzeumát is megtekinthették.

A polgármesteri fogadás mellett, a házigazdákkal eltöltött időben esslingeni kirándulás, grillezés, táncmulatsággal egybekötött ismerkedési est, településismereti vetélkedő nyújtott kikapcsolódást, természetesen német nyelven. Idén sem maradhatott el a gasztronómiai bemutatónk: a komlói gyerekek 70 fő részére készítettek – vélhetően magyar nyelven – paprikás krumplit.

Schillingerné Bázing Melinda némettanár, a komlói küldöttség vezetője elégedetten tapasztalta, hogy diákjaik gond nélkül megértettették magukat az idegen nyelvi környezetben, igaz – tette hozzá – az út sikeréhez az is hozzájárult, hogy a januártól zajló előkészítés során a kiutazó gyerekek a világhálón keresztül már megismerkedtek német partnereikkel, így gyakorlatilag barátként üdvözölhették egymást az odaérkezés pillanatában.

A diákcsere-program újabb fejezetére 2013 májusában már itt Komlón kerül sor. A kint járt diákok ekkor találkoznak partnereikkel (barátaikkal), addig is marad az internetes kapcsolattartás – természetesen németül.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 713 116 megtekintés

Videó: 48 925 640 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027073

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh