Mindössze negyedórás vita után, egyetlen módosító indítvány nélkül fogadta el idei költségvetését a komlói önkormányzat. A városnak évek óta először nem kell adósságszolgálatra költenie, így meg lehetett szüntetni több, már rutinszerűvé vált megszorítást.

3,8 milliárd forint – ennyi bevétellel és ugyanennyi kiadással is kalkuláltak a városatyák a 2014-es költségvetés tervezésekor. Az összegnek nagyjából a fele származik költségvetési támogatásból, a maradékot az önkormányzat saját bevételi és egyéb források teszik ki. A kiadási oldalon a legnagyobb tételt szokás szerint a város által fenntartott intézmények finanszírozása és a bérek kifizetése jelenti.

A büdzsé a törvényi előírásoknak megfelelően nullszaldós, működési hitelfelvételre az idén sem lesz szükség. A működési hiány várhatóan 160 millió forint körül alakul, ezt azonban rendkívüli önkormányzati támogatásból fedezni tudja majd a város. Így fenn-tartható marad a tavalyi állami adósságátvállalással elért tehermentes állapotot.

– Ez az elmúlt évek legjobb és legstabilabb költségvetése – kezdte értékelését Polics József polgármester –, ami azt bizonyítja, hogy eredményesek voltak az egész ciklus alatt kifejtett erőfeszítéseink és Komló lassan meg tud állni a saját lábán. Jellemző példa, hogy a helyi iparűzési adó összege idén eléri a 2007-es rekordszintet, 380 millió forintot. Vagyis a komlói vállalkozások árbevétele is a válság előtti csúcson van, ami további jövőbe-ni fejlesztések alapját jelentheti. Külön érdemes kiemelni, hogy mintegy másfél évtized után megszüntethettük a stabilitási tartalékot, ami minden évben 100 millió forint körül zárolást jelentett. És még így is maradtak szabad forrásaink fejlesztésekre és a helyi közösségi élet támogatására. 2014-ben 55 civil szervezet pályázott költségvetési pénzekre és egy sem távozott üres kézzel – büszkélkedett a büdzsé számaival a polgármester.

A költségvetést a testület rekordrövidségű, mindössze 16 perces vita után fogadta el. Észrevételei vagy módosító javaslatai az ellenzéki képviselőknek sem voltak, akik annak ellenére is nemmel szavaztak a határozatra, hogy előzetesen nem volt érdemi hozzáfűznivalójuk.

Forrás: Komló város Hivatalos Kommunikációja

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 375 818 megtekintés

Videó: 45 453 782 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6382187

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh