A Komlói Napok rendezvényei tavaly bővültek egy érdekes programmal. A térség pálinkái és pogácsái mérettettek meg egy hangulatos találkozón belül. A sikereken felbuzdulva idén másodszorra, immár hagyományt teremtve rendezték meg ezt a kulináris versenyt.

A Hotel Békesziget kerthelyisége most is zsúfolásig megtelt nevezőkkel, érdeklődőkkel. Idén már 95 féle pálinka vett részt a versenyen! Az esemény nemzetközi szintre emelkedett, ebben az évben a testvérvárosok képviselői is beneveztek jó minőségű, érdekes pálinkákkal. Erdélyből, Németországból és Horvátországból hozták az aromás ínyencségeket.

A versenyen neves pálinkafőző szakember, ceremóniamester, dr. Gyenesei István a Magyar Pálinkalovagrend tagja is zsűrizett. Mint mondta, a pálinkakészítés művészet, tanulható mesterfogásai vannak. Van, aki tökéletes alkotást lát benne, de az a jó, ha valamit sugároz a kész termék. Ez a plusz, amit hozzá kell tenni a jó pálinkához.

Tiszta gyümölcs, jó cefrézés, szakszerű főzés, érlelés, így lehet hibátlan pálinkát készíteni. Tehát alapvető elvárás a technológiai tisztaság.

Ne legyen a nedűben előpárlat, utópárlat, cefrézési hiba, mellékízt se lehessen érezni rajta.

Ezeknek a követelményeknek eleget téve a pálinka el is éri az érmes kategóriát. Ettől kezdve igen szubjektív a dolog, mert mindenkinek más aroma ízlik. Gyenesei úr szerint olyan ez mint egy szépségverseny. A pálinkának élményt, boldogságérzetet kell nyújtania.

A pálinkát szobahőmérsékleten kell fogyasztani. A hagyományos kupicák ideje lejárt, a tulipán alakú pohár besűríti, orrunk felé dobja az aromákat. Bevett szokás hogy aperitifnek fogyasztják a pálinkát, pedig igazán záró italként, kellemes ételek fogyasztása után emésztést elősegítő, értágító hatású gyógyszer, élettanilag pozitív hatással bír. Mindig társaságban igyuk, sokkal nagyobb élmény.

A Magyar Pálinkalovagrend tagja idén nívós díjjal büszkélkedhet: a Pálinkaversenyek Európai Bajnokságán első helyezést ért el! Fekete bodza pálinkája maximumot, húsz pontot kapott, ezzel elnyerte az év legszebb párlata készítője címet.

A pogácsák elbírálása Papp Attila pékmester feladata volt, munkáját két háziasszony segítette. Íz, küllem és tálalás alapján döntött a zsűri.

Jégl Zoltán a Tisztelet Komlónak Egyesület elnöke kiemelte az esemény közösségformáló erejét, szerinte ez az alkalom lehetőség a barátkozásra, őszinte megnyilvánulásokra. Jövőre ismét szeretnék megrendezni ezt a színes, hangulatos programot.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 693 megtekintés

Videó: 48 295 497 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920248

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh