A befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére minősítette vissza Oroszországot pénteken a Fitch Ratings, elsősorban az orosz gazdasági kilátások meredek romlásával, az idei évre valószínűsíthető mély recesszióval indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "BBB"-ről egy fokozattal "BBB mínusz"-ra rontotta a devizában és a hazai valutában fennálló hosszú futamidejű orosz szuverén adósságállomány besorolását.

A Fitch az új hosszú távú osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Ha a cég innen ismét rontja az orosz adósbesorolást, azzal Oroszország átkerülne a befektetésre már nem ajánlott - spekulatív - államadós-kategóriába.

A Fitch Ratings az orosz besorolási országplafont is "BBB mínusz"-ra rontotta; ez azt jelenti, hogy az orosz gazdaságban honos - akár külföldi tulajdonú - kereskedelmi adósok sem kaphatnak ennél jobb osztályzatot.

Oroszországot már két hitelminősítő tartja nyilván a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alján. A másik a Standard & Poor's, amely szintén "BBB mínusz" besorolást tart érvényben a szuverén orosz adósságra.

Az S&P ráadásul december végén negatív felülvizsgálat alá vette az orosz besorolást. Az ilyen felülvizsgálati eljárás a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a negatív kilátásnál jóval erőteljesebb jelzés arra, hogy a hitelminősítő az érintett adósosztályzat rontására készül.

Ha az S&P a felülvizsgálat január közepén esedékes befejezése után úgy dönt, hogy átsorolja Oroszországot a spekulatív kategóriába, és ezután a Fitch Ratings is így tesz, azzal az orosz szuverén adósság megítélése a befektetési alapok szempontjából is spekulatív kategóriájúvá válna. Az intézményi befektetők ugyanis általában két nemzetközi hitelminősítő ajánlásait veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós befektetésre ajánlottnak tekinthető-e, vagy sem.

Ha Oroszország két hitelminősítőnél is elvesztené befektetési ajánlású besorolását, az további tőkekivonást eredményezhetne az orosz állampapírokból, sok befektetési alapkezelő cég szabályzata ugyanis tiltja spekulatív minősítésű adósság tartását a portfoliókban.

A Fitch Ratings a pénteken bejelentett orosz leminősítés indoklásában kiemelte azt az előrejelzését, hogy az orosz hazai össztermék (GDP) az idén 4 százalékkal zuhan. A ház eddig 1,5 százalékos orosz GDP-csökkenést várt 2015-re.

A Fitch elemzői szerint elképzelhető, hogy 2017-ig nem is lesz növekedés az orosz gazdaságban.

Ezt más nagy londoni házak is jósolják.

A Moody's Investors Service hitelminősítő például immár kétévi folyamatos és mély recessziót vár Oroszországban: a cég londoni elemzői 2015-ben 5,5 százalékos, 2016-ban 3 százalékos orosz GDP-visszaesést jósolnak.

A Capital Economics 2015-re az orosz GDP-érték 5 százalékos csökkenésével számol. Ez a prognózis azonban mediánérték, ugyanis a cég közgazdászai által részletesen kidolgozott különböző forgatókönyv-változatokban - a felvázolt makrogazdasági folyamatoktól függően - az orosz hazai össztermék 2-8 százalék közötti idei zuhanása szerepel.

A pénteki leminősítéshez fűzött elemzésében a Fitch hangsúlyozta, hogy az olajárak meredek esésével láthatóvá vált a szoros kapcsolat az orosz gazdaság növekedése és a nyersolaj mindenkori világpiaci árfolyama között.

A Fitch londoni elemzői közölték: 2015 egészére átlagosan 70 dolláros hordónkénti olajárat várnak a korábbi előrejelzésükben szereplő 100 dollár helyett. Ha az olajárak még a mostani prognózisnál is jóval alacsonyabbra süllyednének, az még mélyebb oroszországi recessziót és még feszesebb közfinanszírozási helyzetet okozhat, komoly mértékben szűkítve az orosz kormány mozgásterét - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch kiemeli, hogy az energiahordozó-termékek az orosz áruexport csaknem 70 százalékát és a szövetségi szintű költségvetési bevételek 50 százalékát adják.

A hitelminősítő azzal számol, hogy az orosz devizatartalék 2015 végéig 315 milliárd dollárra apad. A cég ezt az előrejelzését arra a várakozására alapozza, hogy az idén nem javul Oroszország hozzáférése a nemzetközi tőkepiacokhoz, és a nettó magántőke-kiáramlás eléri a 130 milliárd dollárt.

A Fitch elemzői hangsúlyozzák, hogy a tavaly év végi 390 milliárd dolláros - az egy évvel azelőttinél 120 milliárd dollárral kisebb - orosz devizatartalék alacsonyabb volt a cég által korábban az idei év végére várt szintnél is. A hitelminősítő eddigi előrejelzései 400 milliárd dolláros tartalékot valószínűsítettek 2015 végére.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 712 megtekintés

Videó: 48 300 969 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920796

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh